Италия си върна плячкосано съкровище

Артефактите ще бъдат изложени в музей в Рим

Италия си върна плячкосано съкровище | StandartNews.com

Около 750 откраднати археологически артефакта бяха иззети от британския търговец Робин Саймс и върнати на  Италия след продължила десетилетие битка, съобщи CNN.

Артефактите, които са на стойност над 12,9 милиона долара според италианското министерство на културата, ще бъдат изложени в музея Castel Sant'Angelo в Рим като част от колекция от произведения на изкуството, които са били откраднати, но върнати в родината си.

Италианското министерство на културата заяви в изявление, че предметите „представляват цяла епоха на древна Италия и островите“.

Сред намерените предмети от римската и императорската епоха са бронзова триножна маса, две церемониални шапки за коне, две надгробни рисунки, мъжки бюстове от мрамор, различни части от статуи, стенопис, изобразяващ малък храм, скъпоценни камъни, инкрустирани в злато, сребро, бронз, кост и кехлибар.

Откраднатите предмети включватоще  древни оръжия, саркофази, погребални урни, ритуални предмети, бронзови и мраморни мебели, мозайка и рисувани декорации.

Артефактите са намерени по време на "подземни разкопки на италианска територия" и са получени незаконно от Symes Ltd, собственост на Робин Саймс, търговец на културни ценности.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай