Исус те гледа в очите, Богородица плаче

Редки икони пазят в Лопушанския манастир

Исус те гледа в очите, Богородица плаче | StandartNews.com

Голяма икона на Исус Христос пази Лопушанският манастир, който се намира на 1 км от село Георги Дамяново. На нея Господ следи с поглед всеки, влязъл в храма, обясни йеромонах Христодул, който служи в светата обител. Заради иконата на Великден манастирът се изпълва с хора. Всеки иска да погледне очи в очи Спасителя и да му се помоли за по-добър живот, казва монахът.

Всички икони в манастира са рисувани от Станислав и Николай Доспевски, племенници на големия български художник и иконописец Захари Зограф. Според йеромонах Христодул Христос е изографисан от Станислав Доспевски. Той и Николай Доспевски са завършили руска художествена академия, където са изучавали творчеството на Леонардо да Винчи. Станислав Доспевски е познавал неговата формула на златното сечение. Тя дава възможност където и да застанеш пред образа или да се движиш около него - да имаш чувството, че той те гледа в очите, допълни отецът.
Според него всеки, застанал пред образа на Исус в манастира, изпитва силата на неговия поглед.

До иконата на Исус Христос в храма се намира иконата на плачещата Света Богородица, на която посетителите се молят за семейства, деца, изцеление от болести и успокоение на душата.

Очакваме много гости и на този Великден, сподели вълненията си йеромонахът. Защото всеки християнин трябва да види Исус на Станислав Доспевски от Лопушанския манастир. Грешният да се вразуми, праведният - да продължи нататък с неговата сила, смята светият човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай