Вторник,

Истински ужас при дефицит на витамин D

От: Рачо Рачев -
Истински ужас при дефицит на витамин D
A
A
A

Изследователи в университетската болница в Льовен, Белгия, посочиха ниските нива на витамин D в кръвта като възможен фактор за появата на сериозни заболявания и дори смърт, особено при мъжете.

В белгийското проучване са участвали 1970 мъже на възраст от 40 до 79 години. Експертите сравниха нивата на метаболитите на витамин D с настоящите здравни показатели за възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене и цялостно благосъстояние.

Според учените изследванията им са потвърдили, че дефицитът на витамин D влияе негативно на цялостното здравословно състояние на човека и може да е симптом на по-висок риск от преждевременна смърт. Ясните причинно-следствени връзки и основните механизми все още подлежат на проучвания от учените.

Дефицитът на витамин D е широко разпространен в Европа, особено при по-възрастните хора.

Недостигът му е свързан с по-висок риск от много заболявания, свързани със стареенето, като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и рак. Витамин D често се нарича "слънчевият витамин", тъй като се образува, когато кожата е изложена на слънце. През тъмните зимни месеци с по-кратки дни хората обикновено развиват лека форма на естествен дефицит на витамина.

Свързвайки това с факта, че човек има по-голяма вероятност да изпадне в депресия през същия период, някои учени предполагат, че двата фактора са свързани, но след провеждане на проучване с участието на 18 353 души в продължение на пет години, се оказа, че няма статистическа разлика между риска от депресия при онези, които са приемали дневна доза витамин D и пасивната група, получавала плацебо.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички