Петък,

Искате ли парче от Кьолнската катедрала? Ето как да го получите

От: Стандарт -
940
Искате ли парче от Кьолнската катедрала? Ето как да го получите
A
A
A

Издръжката на Кьолнската катедрала - най-посещаваната забележителност в Германия - излиза седем-осем милиона евро годишно. Входът за храма, в който ежедневно идват до 30 000 туристи, е безплатен. Към 60 процента от сумата за издръжката на катедралата се събират от дружество, ангажирано с нейното опазване. То е създадено от гражданите на Кьолн през 1842-а година за довършване на градежа на катедралата, започнал още през 1248-а година. Финалът е сложен през 1880-а, като тогава храмът със своите 157-метрови кули е най-високата сграда в света.

В Дружеството за поддържане на катедралата в момента членуват 18 000 души. Наред с даренията се търсят и други възможности за набавяне на средства за ремонта и реставрацията на храма, включително нестандартни като представения наскоро проект Dome Cologne NFT.

Всеки желаещ може да придобие - докато не са се изчерпили - частица от един вид гигантска цифрова мозайка: съставено от 3528 фрагмента изображение на западния портал на катедралата. Изображението е създадено на базата на множество снимки, направени с дрон, които след това са били обработени със специална графична програма. Всеки от фрагментите на мозайката с размери 20 на 20 см е уникален, а правото на собственост се удостоверява със сертификат, разработен на основата на механизма, използван при криптовалутите - с невзаимозаменяемия токен NFT.

Както обаче отбелязват авторите на проекта - тези, които искат да допринесат за опазването на Кьолнската катедрала, няма нужда да са експерти по високите технологии. Те могат да се сдобият с някой от специалните пакети, в които влиза вече създаденото електронно портмоне. Токенът се запазва за купувача на запомнящо устройство - USB-стик, който е гравиран и има уникален сериен номер. Катедралните токени са три вида - бронзови, сребърни и златни, с цени от 295, 345 и 495 евро. Вторият пакет включва и висококачествена разпечатка на фрагмента на специална хартия, а третият е допълнен от миниатюрен модел на храма - част от лимитирана серия, създадена специално за проекта.  

Източник: Дойче веле


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com