Искат линч за гърка, прегазил ученичка

Даряват кръв и пари за Катерина, животът й е в опасност

Искат линч за гърка, прегазил ученичка | StandartNews.com

Боскос участвал в нелегални гонки, има 6 фиша за превишена скорост

Пловдив скочи срещу гръцкия студент, който в понеделник посред бял ден прегази 15-годишна ученичка на автобусна спирка. Катастрофата станала от северната страна на моста "Герджика". Кандидат-висшистът Боскос, който изучава фармация в МУ-Пловдив, летял с повече от 100 км/ч със спортен "Нисан". Преминал на червен светофар и блъснал мерцедес, който се бил престроил за ляв завой. След удара колата на студента се врязала в спирката, където била Катерина Матеева. Тя е деветокласничка от ЕГ "Иван Вазов" и по време на катастрофата се прибирала от училище със свои приятели. Минута преди гъркът да връхлети върху нея, била слязла от автобуса. Момичето е с фрактури на двата крака, счупен таз и черепна травма. Според докторите нараняванията й са много тежки и има опасност за живота й. Класната й ръководителка Ралица Чомпалова, съученици и техни родители дариха кръв за момичето. В ЕГ "Иван Вазов" започва и акция за набиране на пари за лечението и рехабилитацията на Катерина.

До късно вечерта в понеделник Катерина не бе оперирана, защото преди това трябваше да бъде стабилизирана. Операциите обаче са неизбежни. След случилото се директорката на езиковата гимназия Мариана Димитрова, класният ръководител Ралица Чомпалова и съучениците на Катя се обявиха за спиране войната на пътя. Цял Пловдив скочи срещу безумния шофьор, който според източници на "Стандарт" дори не е задържан в ареста, тъй като пробата му за алкохол била отрицателна. Хората под тепетата са категорични, че гъркът трябва да бъде линчуван. Форумите изобилстват и от много по-крайни предложения за това как да бъде наказан, като сред коментарите се четат и идеи за средновековни мъчения. Повечето се обявяват категорично за

сурови мерки срещу камикадзетата на пътя

Хората искат още максималната скорост за движение на автомобили в града да падне на 40 км/ч. Все още не са излезли пробите от теста за наркотици, които след инцидента бяха направени на студента.

Катастрофата, която Боскос е причинил в понеделник, далеч не е първото му нарушение на пътя. Имал общо 6 електронни фиша за каране с превишена скорост, като е бил засичан от камерите в града. Известен е и като редовен участник в нелегалните среднощни ралита, които се организират в покрайнините на Пловдив. Жълтият спортен нисан често бил забелязван от пловдивчани да се движи с много висока скорост по улиците на града.

Очевидци на катастрофата споделиха, че ударът бил страшен. Спирката, в която се натресъл нисанът на чужденеца, буквално се разхвърчала на всички страни на парчета. Преди това ударил Катерина, която през цялото време

била в съзнание и стенела

Според свидетелите гъркът карал като обезумял. Следствието ще изясни дали въобще се опитал да спре, или е карал бясно, без въобще да види червения светофар. След катастрофата минувачите първи позвънили на 112 за линейка. В това време Боскос се измъкнал през багажника на нисана напълно невредим и във видимо неадекватно състояние. Нямал и драскотина по себе си, тъй като се отворили две от въздушните възглавници на колата. Младеж, който бил свидетел на катастрофата, не се сдържал и му ударил два юмрука. Хората, които се събрали, също се опитали да го линчуват, но в това време пристигнала полиция, която предотвратила саморазправата.

Деветокласничката е пълна отличничка

Пострадалата Катерина, която в момента е в сектор КАРИТ на УМБАЛ "Св. Георги", е сред отличниците в 9 "б" клас на елитната пловдивска гимназия. Паралелката е профилирана с испански, а като втори и трети език момичето изучава руски и английски. Във фаталния понеделник имала два часа СИП по английски, затова се прибирала по-късно от училище. Катя е дъщеря на директора и собственик на частно езиково училище "Хелоу" Илиян Матеев. Родителите и класният й ръководител Ралица Чомпалова са неотлъчно в болницата и се молят детето да се оправи. След катастрофата съучениците, които били заедно с Катерина, първо се обадили на класната. Съобщили й, че те са невредими и само са се изплашили силно, но Катето била пострадала тежко. Г-жа Чомпалова е категорична, че няма да остави момичето да не завърши годината, защото оценките й почти по всички предмети били отлични. Класната поела ангажимента да направи всичко възможно колегите й да оформят успеха на ученичката, дори ако трябва да ги води в болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай