Искат до дупка милост за Опиц

Попова отхвърли жалбата на ВМРО, още днес вкарват нова

Искат до дупка милост за Опиц | StandartNews.com

Вицепрезидентът Маргарита Попова отказа да помилва художника Йордан Опиц, който беше осъден на 5 години затвор за убийството на младеж, нахлул в кооперацията му през 2007 г. През ноември в Комисията по помилването към президента е била разгледана молбата за помилване на Опиц, но не са намерени основания тя да бъде уважена, съобщиха от "Дондуков" 2. Искането иконописецът да бъде пуснат бе отправено от ВМРО.

Присъдата на Йордан Опиц ще бъде обжалвана нонстоп, докато не бъде постановено помилване, което да отговаря на обществения интерес. Това заяви вчера за "Стандарт" зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, след като първият опит удари на камък.

Новата жалба ще бъде входирана от името на организатора на ВМРО-София Стефан Грънчаров. Джамбазки съобщи в профила си във Фейсбук във вторник вечерта, че първата жалба за помилване на Опиц е отхвърлена официално. Изходящият номер от Президентството е от 18 декември м.г., а писменият отговор е получен във ВМРО на 21 декември. Отказът на специалната комисия по помилванията към Президентството по случая Опиц е първият засега, макар че исканията иконописецът да бъде пуснат на свобода са общо 5. Вероятно обаче изходът и на останалите 4 молби ще бъде същият, допусна Джамбазки, който е единственият общински съветник на ВМРО в столичния парламент.

Йордан Опиц беше осъден на 5 години затвор от Върховния касационен съд за убийството на крадеца Мариян Янчев. Съдът присъди и кръвнина, която заедно с лихвите вече е 300 000 лв.

Регистрираният над 80 пъти за кражби Янчев влязъл да краде в блока на Опиц на столичната ул. "Чаталджа". Художникът твърди, че е действал при самозащита. Убийството обаче е станало във входа, а не в жилището му. Година след смъртта на Янчев приятелката му се самоубива от мъка. Съдебната сага приключи миналата година, когато след произнасянето на ВКС Опиц бе въдворен в затворническото общежитие в Казичане, за да излежи присъдата си.

На 10 септември 2012 г. зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки изпрати до президента Росен Плевнелиев призив от името на ВМРО да се намеси по случая на Опиц с мотива, че от президентското решение зависи репутацията му на политик и държавник и че в негово лице справедливостта ще намери защитник.

В същото време близките на убития Мариян чакат да получат присъдената им кръвнина. Докато чака окончателната си присъда от ВКС обаче, само 6 месеца след разстрела, Опиц ипотекира имуществото си. Парите от ипотечните кредити прехвърля на сина си. Така имотите отиват в банката, парите си остават в семейството, а на хартия се води, че Опиц няма нищо, обяснява адвокатът на роднините на Янчев Стоян Колев.

"Синът на Опиц ми се обади най-нахално и ми заяви, че ще ни даде 20 000 от общо дължиите 300 000 лв. Заяви, че ще поддържа контакт единствено с мен. От месец обаче не се е обаждал", коментира Колев вчера.

Имотите, който Опиц ипотекира, са апартамент, ателие и гараж на столичната ул. "Чаталджа". Те са запорирани от следователя по делото за убийството. Затова защитата на Янчев смята, че все пак ще могат да продадат имота и да се овъзмездят от получените при публичната продажба пари. Имотът е даден на частен съдебен изпълнител Михаил Делибозов. "Ще насрочим публичния търг още този месец", заявиха от кантората на съдия-изпълнителя Делибозов.

"Освен искането за помилване на Опиц искаме и промяна в законите - да се разшири институтът за неизбежната самоотбрана, за възможността българските граждани, които не са осъждани и нямат психически проблеми, да придобиват на законно основание оръжие за самозащита и самоотбрана", твърди Ангел Джамбазки.

Статистиката сочи, че през ноември миналата година комисията по помилване при президента се е произнесла по 60 молби от 33-ма осъдени. 42 са решени с отказ за помилване, а 18 са прекратени поради липса на нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или поради вече изтърпяно наказание към момента на разглеждане на молбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай