Тайната на зелените очи! Защо омагьосват?

Какви цветове са останалите

Тайната на зелените очи! Защо омагьосват? | StandartNews.com

Хората по света имат различни цветове на очите . Най-често срещаните очи са сини, зелени, кафяви и пъстри. Повечето смятат, че най-малко са хората със зелени очи. Оказва се, че има още един цвят, който се среща по-рядко и от зеленото. Става въпрос за сивите очи.

Цветът на очите е наследствена черта, която е свързана с най-различни гени. Гените, които са свързани с производството на пигменти – феомеланин, меланин и еумеланин, определят цвета на кожата, косата и очите. Цветът на очите представлява уникална комбинация и концентрация на пигменти в ириса.

Какви цветове на очите може да видим?

Най-често срещаните цветове очи са сини, кафяви, зелени и пъстри. От тези четири цвята, най-рядко се срещат зелените очи – около 2% от хората по света. Пъстрите са следващият най-рядък цвят, те са комбинация от кафяво, зелено и златисто. Сините очи са на второ място по разпространение. А най-често срещаният цвят при очите е кафявото – почти 80% от хората по света са с кафяви очи. Черни очи няма, въпреки че някои хора имат толкова тъмни на цвят очи, че те изглеждат като черни. Но не, те просто са много тъмно кафяви или хората имат големи зеници и затова очите изглеждат черни.

И кои са най-рядко срещаните като цвят очи ?

Става въпрос за сивите очи. Преди на тях се гледаше като нюанс на синьото, но вече са си отделен цвят на очите. И заради тази промяна сивото оглавява списъка като най-редкият цвят на очите.

Какво определя какъв цвят очи ще има човек ?

Цветът на очите зависи от производството на меланин или пигменти в ириса, колкото повече е меланинът, толкова по-тъмни са очите. Различните видове меланин определят индивидуалния цвят на очите. Еумеланинът е черно-кафяв пигмент, който прави по-тъмни очите, кожата и косата. Феомеланинът е жълто-червен пигмент, който прави очите зелени или пъстри, косата червена, а кожата с лунички. Хората, които живеят далеч от Екватора, имат по-светли очи и кожа. А тези, които живеят в по-топлите райони, са с по-тъмни очи и кожа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай