"Инспекция по труда" тръгва по мините

"Инспекция по труда" тръгва по мините | StandartNews.com

София. Има повичшен риск за наводнения в подземните мини след обилните валежи, които се изсипаха на Балканите в близките седмици. За това предупреждават от ИА "Главна инспекция по труда" като дават и специални указания.

От инспекцията алармират на работодателите от предприятията за подземен добив на руди и въглища да предприемат превантивни мерки за защита на живота и здравето на работещите и за недопускане на аварийни ситуации

На работодателите на рисковите обекти се напомня, че трябва да изпълнят мерките в задължителния за всяко добивно предприятие план за предотвратяване и ликвидиране на аварии. В него трябва да са предвидени конкретни мерки за предотвратяване точно на наводнения, образуване на свлачища и пропадания, както и за спасяване на хора в случай на наводнение в мината, предават от пресцентъра на инспекцията.

Според специалистите един от проследимите признаци за хлътвания, срутища и свличане на земни пластове например е изменението в релефа на повърхността над минните изработки. Оросяване на забоя, капеж, усилване на скалния натиск и др. може да са признаци за възможен пробив на вода и глина. В тези случаи работата се прекратява и хората от този забой, както и работещите от всички други изработки, намиращи се под опасност от наводняване, се извеждат на безопасно място.

Необходим е непрекъснат контрол на състава на рудничния въздух, тъй като наличието на повишена концентрация на въглероден оксид, въглероден диоксид, метан, сероводород и кислород, може да е признак за нахлуване на вода и кал от съседни изработки и отработени пространства, напомнят те.

Като част от рисковите производства предприятията за подземен добив подлежат на периодичен контрол. Той се осъществява на три месеца във въглищните мини и на шест месеца в рудодобивните. В момента се извършва проверка, свързана с периодичния контрол, в „Горубсо" - Златоград.

Заради специфичните опасности, предизвикани от обилните валежи, обаче контролните органи на ИА „ГИТ" започват тематични проверки в предприятията за подземен добив на руди и въглища, за да се установи какви мерки са предприети за предотвратяване на наводнения и свлачища. Както и каква е готовността в тези обекти за реакция при възникване на аварийни ситуации, свързани с повишената интензивност на валежите, покачването на речните нива и подводните води в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай