Инспекторите съветват: Гледайте кода върху черупката

Инспекторите съветват: Гледайте кода върху черупката | StandartNews.com

Днес е Велики Четвъртък и може би много от вас вече са боядисали яйцата си. Типично по български обаче други ще ги купуват в последния момент. За да изберете качествени яйца, които са безопасни за вашето здраве, следвайте съветите на инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.

* Яйцата, предназначени за консумация от хора, са единствено от Клас "А".
* Специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата - печата върху черупката с кода на производителя. Той се състои от 6 цифри и две букви и се изписва на един ред. Образува се по следния начин:

- цифрата (0, 1, 2 или 3) посочва метода на отглеждане: 0 - яйца от биологично отглеждани кокошки; 1- яйца от свободно отглеждани на открито кокошки; 2 - яйца от подово отглеждани кокошки; 3 - яйца от клетъчно отглеждани кокошки;
- следват инициалите "BG", код на областта и трицифрен пореден номер на регистриран производител.
- Кодът трябва да е поставен трайно, ясно, четливо и с неизтриващо се мастило

Маркировката удостоверява, че яйцата са предназначени за предлагане на пазара и произхождат от регламентиран производител.

* Законодателството допуска и директната доставка от производител на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци. Задължително е обаче да има регистрирана ферма и яйцата да се съхраняват в помещения при температура над 5 градуса С и под 18 градуса С, както и да бъдат доставени на потребителя най-късно до 28 дни, след като са снесени.

* Ето няколко характеристики на качествените яйца:
- черупката и кутикулата трябва да са с нормална форма, чисти и неповредени
- въздушна камера е с височина, ненадвишаваща 6 мм, неподвижна
- жълтъкът е видим при воскопиране като сянка с неясни контури, без значителни отклонения от централното положение при въртене на яйцето
- белтъкът е ясно прозиращ
- не трябва да има чужди тела, както и особен мирис.

Прясното яйце потъва в чаша с вода

1. Как да разберем пресни ли са яйцата?
- Пресните яйца са много по-тежки поради наличието на въздух в старите.
* Тест при домашни условия: при пускане на яйце в чаша вода с една супена лъжица сол, ако яйцето падне на дъното, е прясно. Ако плува на повърхността, то е много старо.
* И един съвет от нашите баби: При разклащане на прясното яйце до ухото не се чува хлопане, което се дължи на разпадане на връзките, придържащи жълтъка в централно положение.

2. Колко време може да се съхраняват в хладилник яйцата?
- След сваряването и боядисването яйцата трябва да бъдат прибрани в хладилник. Препоръчително е сварените яйца да бъдат консумирани в рамките на една седмица.
* Важно: Разваленото яйце има силен мирис на сяра.

3. Да си купуваме ли яйца от селата или от продавачи на улицата?
- Яйцата, както и всички храни, трябва да се купуват от регистрирани обекти за търговия с храни. Закупуването им от случайни търговци крие риск за здравето.
Собствениците на животновъдни обекти и производителите, отглеждащи до 50 кокошки, могат да предлагат яйца на общинските пазари при условие, че на мястото на продажба са посочени името и адресът на собственика на кокошките и регистрационния номер на фермата.

6. Как да изберем боята за яйца, кои символи са важни на опаковката, бои с какво съдържание не трябва да купуваме?
- За оцветяване на яйцата за Великден, могат да бъдат използвани само оцветителите, които са разрешени за влагане за храни. При избор на бои за яйца потребителите задължително трябва да проверяват добре информацията, изписана на опаковката. Е-та /оцветителите/ трябва да са изписани на видно място върху нея с ясен, четлив шрифт. Трябва да е посочен адресът на фирмата производител или вносител.
* Важно: Не се купувайте бои с неизвестен произход и съдържание!

7. Когато боядисваме яйцето, по черупката може да се появи пукнатина и белтъкът се оцветява. Това опасно ли е?
- В случай, че за оцветяване са използвани разрешени оцветители, не би следвало да има риск при попадането им върху белтъка на яйцето.
* Съвет: при наличие на пукнатини в черупката биха могли да се използват стикери и /или термобандероли за яйца, които освен декоративната си функция, обхващат добре яйцето и прикриват пукнатините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай