Инджова: Кабинетът зацикли с подслушвания

Ползват статистиката "на ишлиме", възмути се шефката на института

Инджова: Кабинетът зацикли с подслушвания | StandartNews.com

София. Притеснително е това, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективния модел по време на политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания.

Такъв коментар напарви председателят на НСИ и бивш служебен премиер Ренета Инджова в студиото на бТВ. Тя обвини в прав текст властите в лицето на кабинета на Марин Райков и президента за „пренебрегването" на задълженията им към НСИ. Конкретната причина за острия той бе липсата на стратегия за националната статистика.

Според Инджова, докато Росен Плевнелиев обещава прилагане на датски стратегии за енергийна ефективност, всъщност жизнено важни български стратегии не се приемат и прилагат навреме. Става въпрос за Стратегията за НСИ за периода 2013-2017 г., който МС трябвало да приеме с голямо закъснение, но не го направил. Заради това сега страната ни ще плаща огромни санкции от страна на ЕС заради неспазване на директивите по отношение на статистическите данни.

От години статистическият институт не получавал и лев за развитие на проектите си, а се ползвал само „на ишлеме" – на гърба на всичките 1100 служители, оплака се Инджова и добави, че ако сега я отстранят от пост заради думите й, "няма да е първият път, в който заради добро управление получавам санкция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай