Имунизират бежанци у нас заради морбили в Турция

Имунизират бежанци у нас заради морбили в Турция  | StandartNews.com

София. Сирийските деца, потърсили убежище у нас, ще бъдат имунизирани срещу морбили. Причината е епидемични взривове от болестта в бежански лагер в съседна Турция, обяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той изрази опасения, че единственото, което го плаши от гледна точка на здравословното състояние на сирийските деца у нас, е претовареността на бежанските центрове у нас, пише "Дарик".

„Когато надвишиш капацитета почти двойно, каквато е ситуацията с лагера в Пъстрогор, се създават толкова тесни контакти, че ако има един носител на заболяване, много бързо може да го предаде", допълни Кунчев.

Въпреки че сирийският имунизационен календар е почти идентичен с българския, не е ясно той до каква степен е изпълнен за отделните хора. Причината е, че много малко от сирийските деца у нас са дошли с имунизационни паспорти, уточни д-р Ангел Кунчев.

„За тези деца, за които нямаме данни, започваме да ги имунизираме като нормални български граждани, в съответствие с възрастта", допълни той.

Сериозен риск от разпространение на опасни инфекциозни заболявания у нас обаче на този етап няма, поясни още Кунчев.

„Ние изискахме информация за ситуацията и в Сирия и в турските бежански лагери, тъй като все пак в Турция само в лагерите имат около 1 млн. души, а още толкова са свободно движещите се сред населението. Няма нещо сериозно обезпокоително, общо взето се среща това, което и у нас. Отделни детски болести, ако говорим за заразните, срещат се ентероколити, хепатит А. Сега, последно имаме информация, че някъде имаме и малки взривове от морбили. Това обаче съвсем не е изненадващо. Истината е, че в момента сирийската здравна система е до такава степен засегната от войната, че ако навремето данните им бяха много добри, в последните две години системата я няма, така че не можем да разчитаме на някаква достоверна информация", коментира още д-р Кунчев.

Към момента бройката на сирийските деца, потърсили убежище в границите на страната ни, наближава 5000, допълни здравният инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай