Има 6 причини да ви върнат налози

Има 6 причини да ви върнат налози | StandartNews.com

Време е за данъци
Хазната дава пари на млади семейства с ипотека и на хора на минимална заплата

Има 6 причини хазната да ви върне налози. Ако ползвате някое от данъчните облекчения, сега е моментът да подадете декларация за получените през 2014 г. доходи и хазната да ви върне част от платените текущо през годината данъци. Крайният срок за подаване на декларациите е 30 април, но колкото по-рано подадете формуляра, толкова по-рано хазната ще ви върне парите.

1. Данъчно облекчение за доходи до 4080 лв.

За да се ползва облекчението придобитите през 2014 г. доходи от трудови правоотношения не трябва да превишават 12 минимални заплати, т.е. 4080 лв. При определяне размера на дохода не се включва допълнителното възнаграждение за стаж и професионален опит. Освен това през годината човек трябва да е получил само доходи от трудови правоотношения. Няколко стотинки лихва по дебитната карта или получаването на социални помощи като например за отглеждане на дете, лишават хората от правото да ползват облекчението. Хората, които отговарят на всички условия, трябва да подадат специалния образец на годишната данъчна декларация по чл. 50 - образец 2001 б. След това хазната ще им върне платените през 2014 г. данъци върху заплатите, но без налога върху сумите за стаж.

2. Данъчно облекчение за млади семейства

Сумата на получените облагаеми доходи се намалява с направените през 2014 г. лихвени плащания по първите 100 000 лв. от ипотечен кредит за жилище. За да се ползва облекчението освен основната декларация трябва да се попълни и Приложение №10, да се приложи документ от банката, удостоверяващ размера на направените лихвени плащания по първите 100 000 лв. от заема, както и писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва облекчението. Ипотечният кредит трябва да е взет от човек, който отговаря едновременно на няколко условия:

- има сключен граждански брак
- лицето и/или съпругът/ата му не са навършили 35 години към датата на сключване на договора за ипотечен кредит
- ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през годината.

3. Данъчно облекчение за дарения

Получените облагаеми доходи се намаляват с направените през 2014 г. дарения. Облекчението зависи от това за кого е дарението, но общият размер на облекчението не може да превишава 65% от годишните доходи. Към декларацията се прилагат копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, за което е дарението, както и че дарението е получено. Годишните доходи може да се намалят до:

- 15%, ако дарението е за култура
- 50%, ако дарението е в полза на Център "Фонд за лечение на деца" и/или Център "Фонд за асистирана репродукция"
- 5%, ако дарението е в полза на здравни или лечебни заведения, институции за предоставяне на социални услуги. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии. Можете да намалите данъка и с дарение на бюджетни предприятия, регистрирани в страната вероизповедания, предприятия или кооперации на хората с увреждания, в полза на Агенцията за хората с увреждания, БЧК, УНИЦЕФ, комуни за лечение на наркозависими, културни институти, читалища, юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, както и за фонд "Енергийна ефективности и възобновяеми източници".

4. Данъчно облекчение за лични вноски за стаж

Получените облагаеми доходи се намаляват с направените през 2014 г. за сметка на лицето вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране по реда на чл. 9а от КСО. Към данъчната декларация се прилагат копия на документите, удостоверяващи направените вноски.

5. Данъчно облекчение за доброволно осигуряване и застраховане

Получените облагаеми доходи се намаляват с до 10% за направени през 2014 г. лични вноски за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и с още до 10% за направени лични вноски за доброволно здравно осигуряване и за застраховки "Живот".

6. Данъчно облекчение за намалена работоспособност

Данъчното облекчение могат да ползват лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност. То им дава възможност да намалят годишните си облагаеми доходи със 7920 лв. Облекчението се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на експертното решение, в което е определена намалената работоспособност. Към данъчната декларация се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай