Im memoriam: Бояджана отиде при баща си Златю

Im memoriam: Бояджана отиде при баща си Златю | StandartNews.com

Напусна ни големият пловдивски художник Георги Бояджиев-Бояджана. Маeстрото, син на Златю Бояджиев, е автор на повече от 60 самостоятелни изложби и е един от доайените на зографите под тепетата заедно с Георги Божилов-Слона и Димитър Киров. Бояджана рисуваше творби със силен характер и си бе си избрал този псевдоним, за да показва, че е различен от баща си. В академията го приемат на шестия път в класа по стенопис при проф. Богданов.

Георги Бояджиев поема по пътя на Златю, но не продължава неговия стил. "Наситих се на реализъм още преди да вляза в Художествената академия", казваше той. Преди това баща му го учел да прави етюди за изпитите. "След това цялата академия беше реализъм, реализъм - ами то ми писна", признаваше често артистът, който избра абстракционизма. Беше категоричен: "Новото изкуство на България го създадохме аз и Жоро-Слона".

Бояджана става известен с работите си с асфалт, което е съвсем ново през 60-те години. След него идват и кубизмът, и експресионизмът, и сюрреализмът, и попартът. Казваше, че като направи един цикъл експресионизъм, разбира, че няма да е лошо, ако поработи попарт. Веднага след него прави сюрреализъм. Така поддържа чувството си да работи и не затъва само в едното правене. Понякога се обиждаше, когато го представяха като сина на Златю Бояджиев, а не като художника Георги Бояджиев.

За избора на стила си Бояджана отсичаше: "Аз не вървя по утъпканите пътища, а по баирите". Не се задоволяваше само да бяга от онова, което прави баща му, но поставяше пред себе си други големи предизвикателства, които успешно преодоляваше. Истината обаче е, че стана чудесен портретист. Най-добрият портрет е на баща му, който художникът нарисува за няколко часа след смъртта на Златю. "Дори и само този портрет да беше нарисувал, баща ми ще остане име в българското изкуство", категоричен е синът на Бояджана, Златин Бояджиев.

Георги продължи да рисува до края си. Всеки ден, като баща си. Поклонението пред тленните останки на Георги Бояджиев-Бояджана ще е днес от 9,30 до 11.00 часа в Градската художествена галерия в Пловдив, а погребението след това е на Централните гробища под тепетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай