Игра на криеница с вратата убиец

Някой тайно я примъкнал в двора, искат съд за директора на окървавеното школо

Игра на криеница с вратата убиец | StandartNews.com

Велико Търново. Родителите на 8-годишния Краси от Велико Търново, който загина нелепо навръх Деня на детето, смазан от футболна врата, искат съд за директора на СОУ "Вела Благоева"- Ангел Янчев. Бащата Красимир Атанасов каза, че ще търси отговорните за нехайството, довело да смъртта на детето му. Момченцето живеело с баща си, след като той се разделил със съпругата си Цанка Йовчева. "Защо никой не обезопаси тази врата и това игрище, какво е свършил този директор, защо не са премахнали от игрището тази счупена врата. Детето никога не беше ходило там, защо е отишло точно на 1 юни на това място нямам обяснение, нещо го е подтикнало!", съсипан е баща му Красимир.

---------------------------

"Защо опасната врата е била просто подпряна, не е ли трябвало да я махнат и да я нарежат, след като е опасна?! Някой просто я е оставил ей така - ачик, готова да падне, не е имало нито заварки, нито са я захванали по някакъв начин за земята", не може да си намери място почерненият Красимир Атанасов. Малкият Краси бил кръстен на татко си. В празничния съботен ден всичко вървяло по мед и масло. По обяд детето се прибрало от игра, хапнало и казало, че пак излиза, за да играе. Как да не го пуснеш - само преди ден Краси завършил втори клас с пълно отличие. Загиналият малчуган бил във 2-ри "е" клас на ОУ "Бачо Киро". Няколко дни преди трагедията казал на баща си, че има само една петица, но ще направи всичко, за да я поправи и да завърши с шест по математика.

Никога не го оставяме сам

ако иска да кара колело, аз съм с него, пускахме го за малко, за да играе, но тук, около блока, до тази площадка не беше ходил сам", не може да си прости бащата, който на 1 юни чакал да го повикат да замества един от шофьорите в местна хлебопекарна. Затова и заръчал на Краси да се прибере в 15 ч , за да ходят на сладкарница за празника. Когато малкият не се появил, баща му започнал да го издирва. В същото време след трагедията в двора и от полицията започнали да търсят родителите на Краси. Училищни директори и униформени опитвали да разпознаят смазаното момченце по снимки от училищните досиета. Така около 17 ч в събота вече било ясно, че загиналото дете е Краси. Разпознаването станало толкова трудно, защото

след инцидента всички деца се разбягали

А сигнал на тел. 112 подала случайно преминаваща покрай площадката жена.

Днес директорът на ОУ "Бачо Киро" Владимир Николов ще обяви траур. Съучениците на загиналото дете са на зелено училище още няколко дни. Самият той не пожелал да замине и останал в Търново. Щял да ходи на село при баба си. В деня на нещастието майка му Цанка дори му била приготвила багажа. Когато се обадила на баща му в събота следобед, научила, че нещо се случва. "Краси изчезна, аз съм в болницата нещо се е случило", казал й бившият й съпруг, който е бивш служител на МВР.

Днес кметът на Велико Търново Даниел Панов събира в кабинета си всички директори на училища. Те ще трябва да изготвят подробни

доклади за всички спортни площадки

за да се установи има ли и и други опасни места в града. Директорът на СОУ "Вела Благоева" е разпитан от полицията, а от прокуратурата са образували досъдебно производство по чл. 123 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост срещу неизвестен извършител.

Опасната метална врата, която уби Краси, няколко пъти била прибирана от учителите, но все се намирал кой да я изкара в двора. Само преди няколко дни била подпряна от външната страна на игрището, разказват очевидци. Кой стои зад опасната с игра на криеница с порутената врата - на този етап не се знае. Ясно е обаче, че дворът на училището е бил заключен, но от едната страна на оградата е имало пролука, през която децата свободно се вмъквали вътре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай