Идва леден ураган

Идва леден ураган | StandartNews.com

Оранжев код за 16 области в страна

Затварят пътища за 2-3 часа да ги изчистят, строяват шейни и АТВ-та

Тръгвайте на път със зареден GSM и резервоар, съветват от МВР

Сняг ще натрупа днес и утре в цялата страна. Очаква се на места снежната покривка да достигне до над 20 сантиметра. Освен това леден ураганен вятър ще брули в голяма част от страната.

Страната изпада в снежна клопка днес. Причината е, че дъждовете в Централна и Източна България ще обърнат в сняг. А в по-голямата част освен трупащата бяла премяна ще вилнеят и бурни ветрове. Оранжев код е обявен за 16 области - Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Ямбол.

"По-тежката обстановка предстои. Очакваме сериозни заледявания поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник", каза регионалният министър Лиляна Павлова пред Дарик радио вчера. Тя увери, че при влошаване на обстановката ще се затварят пътища, за да бъдат почистени. Ограниченията ще се налагат обикновено за 2-3 часа, най-вече за високопланински проходи и области, в които има поледици.

Западна България пък осъмна в бяла премяна вчера. През целия съботен ден от небето продължиха да падат снежинки и да трупат. Пътните полицаи посъветваха шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, оборудвани с вериги, заредени с гориво, вода и зареден GSM. Водачите на МПС трябва да спазват дистанция и да шофират с повишено внимание, казаха от МВР.

Пътищата започват приоритетно да се обработват с химикала калциев бихлорид. Причината е, че при очакваните ниски минусови температури солта не действа. Затова се използва химикалът калциев бихлорид, който е ефективен при температури под минус 10 градуса, обясни Павлова и допълни, че пясъкът по магистралите е забранен, но той се използва при по-ниския клас пътища.

АПИ и кметовете вече строиха тежката техника, с която да посрещнат натрупаните преспи. Заради очакваното лошо време и ЕРП-тата взеха спецмерки. 75 дежурни екипа от EVN например също са в готовност да реагират при аварии. От дружеството съобщиха, че имат на разположение моторни шейни, автовишки, АТВ, с които да могат да стигнат до трудно достъпни райони.

Чакаме ледена епоха

Обилният снеговалеж из цялата страна, започнал в събота, ще спре във вторник. От сряда обаче ни чака арктически студ - температурата ще падне до минус 20 градуса - най-ниските температури тази зима.

През последното денонощие над страната ни преминава средиземноморски циклон и той е причината за обилния снеговалеж и дъжда в Югоизточна България и по Черноморието. През нощта обаче дъждът премина в сняг.
Силен, леден вятър ще нахлуе от североизток в страната ни в неделя вечерта. Той ще предизвика виелици и преспи в Добруджа, Централна България и в планинските проходи.

В понеделник ще продължи да е ветровито и температурите навсякъде в страната ще са под нулата. Във вторник облачността ще се разкъса, вятърът ще отслабне, но ще стане още по-студено. Минусовите температури ще се задържат до края на седмицата.

30 катастрофи за пет часа

За близо пет часа в София станаха 30 леки катастрофи. Причината за сблъсъците са хлъзгавата настилка заради падналия сняг. При инцидентите няма пострадали хора, съобщиха от МВР. Булевардите и улиците на града се почистват. Обстановката в съботния ден бе сравнително спокойна.

Спряха камионите над 10 тона от Перник до Сърбия

Обилният снеговалеж започна да затваря пътища в страната. Заради преспите беше спряно движението от Перник за Сърбия през Кюстендил за камиони над 10 тона. От 17 часа вчера служителите на агенция "Пътна инфраструктура" затвориха и Котленския проход, пак за камиони.

Заради обърната цистерна с нафта пък бе затворен пътят Кубрат - Разград. Обходният маршрут е Кубрат - Завет - Побит камък - Просторно.

На магистрала "Тракия" вчера валеше само дъжд, но синоптиците предупредиха, че заради рязкото спадане на температурите се очакват заледявания. Затова експертите съветват шофьорите да карат доста по-бавно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай