Идва Вълча Луна! Опасно е за жените

На коя дата е явлението

Идва Вълча Луна! Опасно е за жените | StandartNews.com

Тези дни се очаква явление, свързано с Луната, което е било подложено на много мистериозни тълкувания през вековете. 

Януарското пълнолуние в Лъв през 2024 г. е известно още като Вълчата луна.

Тази година ще е на 26 януари.

Има страховито българско поверие за всяка жена.

Всички ще бъдат по-малко заинтересовани да запазят вратите на своите ексцентричности – особено следните зодиакални знаци, пише ladyzone.bg.

Луната се нарича вълча по стари индиански названия, пише Телеграф. Но любопитно е, че и на Стария континент има подобни наименования на луната. Например по нашите територии Вълча луна са викали на всяко пълнолуние през зимата. Тогава навън са бродели вълци и са заплашвали не само домашните животни, но и хората.

В някои части на родината ни дори имало поверия, че по време на пълнолуние през зимата не трябва да се гледа директно луната.

Това можело да навлече болести и беди. А бременните жени изобщо е трябвало да се крият вътре по време на пълнолуние, за да не ги огрее лъч и да им навлече неприятности.

Смятало се още, че луната светлина е опасна за красотата на жените.

Когато жената легнела да спи, е трябвало да бъде уверена,че през прозореца няма да влиза луна светлина, която да пода върху нейното лице.

Имало поверие, че ако Луната освети лицето на жената, то тя ще загуби своята привлекателност. В повечето части на родината ни обаче пълнолунието се свързва с хубави неща. Дори момите са женене са вярвали, че пълнолунието им дава възможност да разберат дали скоро ще пристанат на някого. Увивали са венци и са ги слагали на вратите си и ако на сутринта венецът е паднал, значи ще се появи скоро момък, който да ги ухажва и после да ги иска за сватба.

В много места на родината и до ден днешен се вярва, че по време на пълнолуние водата е пречистваща.

Знае се от древни времена, че има места, където силата на луната по време на пълнолуние е огромна и лековита. Има т.нар. провиралки – обикновено два камъка или дупка в скалата. Преминавайки през тях, оставяме старите проблеми и болести, а Луната ни помага да изчистим лошотиите от миналото и да започнем отначало, гласи поверието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай