И принцът сваля короната във "Ватопед"

50 000 поклонници идват годишно в светата обител

И принцът сваля короната във "Ватопед" | StandartNews.com

Света гора. Едва ли има по-гостоприемни монаси от вадопедци. Бях чувал, но вече съм убеден. В кипърския манастир "Ватопед" посрещат еднакво добре както своите сънародници, така и поклонници от другите държави. Добро отношение получават и гостите, които не са православни, защото в Божиите очи всички са равни. В Библията се казва: "Бог е направил от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята". Казва се също, че Създателят не лицеприятства пред първенци, нито почита богатия повече от сиромаха, понеже всички са дело на Неговите ръце.

Отдалеч "Ватопед" прилича на град. Намира се в североизточната част на Атон, на два час пеш от Зографския манастир и на четири от светогорската столица Карея. Това е един от най-богатите светогорски манастири, разказват атонските монаси, като версиите за богатството му са различни. В йерархията на Монашеската република "Ватопед" е на второ място след Великата лавра. Създаден е през втората половина на Х век от трима монаси, а според друго предание е построен от византийския император Аркадий като признание за извършеното от Божията майка чудодейно спасение на неговия син при корабокрушение. Детето му било намерено в къпинов храст близо до морския бряг и оттам дошло името на манастира, което на гръцки означава къпинов храст и дете.

Разбира се, че говоря английски

казва монахът на входа. "Може ли да видя светогорската ви виза", добавя той, вписвайки ме в регистъра на посетителите. Английски език говорят всички 130 монаси в братството, макар и на различно ниво. Ватопедското братство е мултинационално, но мнозинството са кипърци, следвани от гърците. Сред Божите служители има румънци, грузинци, молдовци, дори бразилец и французин. В повечето атонски манастири, ако не говориш гръцки, си загубен. Във "Ватопед" обаче не е такъв случаят. Иначе организацията е желязна, а правилата се спазват строго. Вратата на манастира се затваря в 18,45 ч. Само на празници остава отворена до 20 ч. Двойният стандарт не се толерира. "Моля, изтрийте снимките. Нямате благословия да снимате". Така с безизразно лице ме смъмри братът, като не ме остави, докато не се убеди, че съм изтрил снимките. За разлика от някои манастири, където се разрешава да се снимат монасите и послушниците, тук фотоапаратът е нежелана вещ.

Отреклите се от света не обичат светът да ги вижда

обясняват запознати.
Желаещите да посетят манастира са много. Миналата година са посрещнали 50 000 души, затова преди посещение е желателно да се обадите в манастира няколко месеца по-рано. В противен случай никой няма да ви върне, но пък ще ви смъмрят, защото ще ги поставите в неудобно положение, ако се окаже, че леглата са свършили.
Един от най-честите знатни посетители е британският престолонаследник принц Чарлз, който е бил в манастира поне шест пъти. "Последно бе при нас през 2006 г. Не зная кога пак ще дойде. Не сме го посрещали с почести, а като обикновен поклонник", разказва отец Адрианос. "Макар че не е православен, Чарлз е привлечен от нашата религия. Чете много православна литература", добавя отец Тихон, чието послушание е в манастирския магазин. "Преди идваше често, но спря. Британците започнаха да му се подиграват и

да спекулират, че е приел православието

обяснява отец Прокопиос. Повечето монаси са убедени, че британският престолонаследник носи православието в сърцето си. Първото посещение на Чарлз във "Ватопед" е през 1997 г., малко след смъртта на лейди Даяна. За мнозина тази трагедия е причина за посещенията му в Атон. Дали обаче именно мъката му е в основата на многобройните му поклонения, никой не може да каже. Хора от обкръжението му обаче твърдят, че в резиденцията на принца има атонски икони. Знае се също, че британският престолонаследник е член на групата "Приятели на Света гора", която се занимава с прокарване и поддръжка на пътеки за отделните манастира в Монашеската република. Пред ватопедския игумен самият Чарлз казва, че британците не могат да разберат, какво е смирение. "Ние считаме това за комплекс за малоценност", признава той.
"Освен принц Чарлз при нас е

идвал е дори US президентът Джордж Буш-старши

без да сме го канили. И двамата съм ги виждал. Те са симпатични обикновени хора", казва отец Паисиос. "Вижте, няма значение дали си крал, принц или епископ, всеки един от нас търси Господ. А трябва и да знаете, че Господ не прави разлика между принца, краля, епископа и обикновения човек", добавя отецът, напомняйки ми, че е дошло време за служба.

"Всецарица" изцелява рак

Иконата на "Пресвета Богородица Пантанаса" (Всецарица) e една от седемте чудотворни икони на Божията майка във ватопедския манастир. Нарисувана е през ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм. Старци от манастира дават съвременен пример за това, че иконата е благодатна. Според разказите им, младеж влязъл в храма, за да й се поклони. От нея обаче със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младежа в гърдите и го повалил на земята. Щом се съвзел, той изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и се занимавал с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.
Иконата има също и способността, и специалната благодат от Бога да лекува злокачествени онкологични заболявания. Известни са нелечими случаи, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред иконата "Всецарица".

Две копия на иконата са пренесени в Москва, където ежедневно стават много чудеса съгласно писмените свидетелства, изпращани в манастира "Ватопед" от деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва.

Пазят честния пояс на Божията майка

"Моля, рускоговорящите да се съберат в тази част на църквата", приканва един от братята. Румънскоговорящите са поканени в другия ъгъл. Беседа е предвидена и на гръцки, и на английски. Така в съборния храм на "Ватопед" след вечерня представят реликвите на манастира. Разказват накратко за чудотворните икони, след което на специална маса монасите изваждат реликвите. Манастирът пази части от честния пояс на Божията майка. Една от най-значимите му реликви пък е частицата от животворящия Кръст Господен. Пазят се мощите на св. Евдоким Ватопедски, главата на св. Григорий Богослов и на св. Йоан Златоуст с нетленно ухо, на св. архидякон Стефан, както и мощите на много други светци.

Мощите излъчват благодат, която може да бъде усетена от всеки поклонник, който се поклони и докосне устни до ковчежетата. Благодатта е като опиянение, което оставя дълготраен спомен. На тръгване монасите във "Ватопед" дават за благословение едно платнено коланче, допряно до пояса на Божията майка.

Имат Wi-Fi и пушалня

"Това е луксозен манастир", каза с блажена усмивка кипърски поклонник, палейки цигарата си на терасата на четвъртия етаж в архондарика (гостоприемницата). По принцип в атонските манастири тютюнопушеното е разрешено единствено извън тях, но във "Ватопед" правилата са други. Терасата е единственото място, където може да се дими, защото манастирските порти затварят рано. На ватопедскта гостоприемница могат да завидят доста хотели. Има асансьор, изграден основно за възрастните поклонници. В стаите, предвидени за шест души, има дори чехли, хавлии и нощни шкафчета. На всеки етаж има библиотека с православна литература на гръцки, руски, английски и румънски. Мобилните телефони имат обхват, а и безжичният интернет не е мечта. Има и машина за кафе, което е безплатно. Пускат я след сутрешната служба до 22 ч. По време на богослужения обаче е изключена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай