И домашните котки с чип

Нови правила ще ограничат популацията на бездомните животни

И домашните котки с чип | StandartNews.com

Отнемат животни от стопаните им, ако ги тормозят

И домашните котки в регистър и с чип. Това предвиждат нови правила, които въвежда земеделското министерство. Досега изискването важеше само за кучета. Промените в законите за защита на животните и ветеринарномедицинската дейност са разработени заедно с Българската агенция по безопасност на храните и неправителствени организации.

"Ние от фондация "Четири лапи" бяхме част от работната група. Основните насоки, които се въвеждат, са задължителна идентификация и регистрация на домашните кучета и котки, което е с цел да се стимулира отговорно поведение", заяви за "Стандарт" д-р Марина Иванова. Всеки собственик на куче и котка се задължава да поставя микрочип на своя домашен любимец. За котките режимът ще е малко по-облекчен и ще трябва само поставяне на чип и регистрация. Целта е да се ограничи популацията на бездомните животни, тъй като голяма част от тях идват именно от безотговорното отношение на хората. Голяма част от стопаните изоставят своите любимци. След промените и след поставянето на чип ще е възможно проследяването на стопаните и след тяхното установяване, те ще подлежат на санкция. "До момента Законът за защита на животните не позволяваше конфискация на животни. С промените обаче ще може при сигнал да се конфискуват домашни животни, чийто живот е застрашен", заяви още д-р Иванова.

В България процентът на кастрираните домашни любимци е доста нисък в сравнение с останалите европейски държави.

"Бяхме поканени от Министерство на земеделието, защото те активно са се ангажирали с решаването на проблема. Идеята е да се даде възможност за създаване на Национална програма. Голяма част от проблема са потомствата на домашни животни, особено в крайградските части и в строителни обекти например", обясни Светослав Петров от фондация Animal Rescue.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай