И джуджетата на Дядо Коледа с маски

Селото на добрия старец остана без туристи

И джуджетата на Дядо Коледа с маски | StandartNews.com

 

Коледа идва, но в родното село на Дядо Коледа в Северна Финландия заради пандемията от COVID-19 притокът на туристи, които обичайно започват да пристигат в Рованиеми по това време на годината, сега липсва, пише Investor.bg.

Страната с 5,5 млн. души население обяви близо 13 хил. заразени с COVID-19 до момента, включително 346 починали. Дядо Коледа поздравява децата зад плексигласово стъкло, а джуджетата носят маски, така че радостното коледно настроение вече е в оскъдица.

Финландия въведе едни от най-строгите ограничения за пътуванията в Европа въпреки ниското ниво на заразени, поради което повечето чужденци не могат да влязат в страната.

Северната част на Финландия, където много компании разчитат на туристите, пристигащи, за да се срещнат с Дядо Коледа, да видят Северното сияние или да се включат в сафари със сноумобили, регистрира рязък спад на посетителите.

През август чуждестранните туристи са били със 78% под нивото година по-рано, сочат данни за туристическата индустрия от Business Finland.

„За местните компании Коледа определено е в опасност“, казва Санна Каркайнен, управляващ директор на туристическия борд „Посетете Рованиеми“. „Самата Коледа ще дойде, но въпросът е колко весела ще е“, допълва той.

Финландия избегна най-тежките последици от пандемията през пролетта, като избра строга блокада, която включваше изолиране на столицата Хелзинки.

Сега, както в по-голямата част от Европа, броят на заразените отново расте, а правителството обмисля нови мерки за овладяване на разпространението на вируса.

Директорът на отдел „Продажби“ на туристическата компания Safarctica, която предлага обиколки със сноумобил и плуване в ледени води, Анти Антикайнен, признава, че резервациите ще намалеят с между 50% и 80% тази година. „Мисля, че спадът ще е по-близо до 80%“, допълва той.

Ориентирани към туризма компании, които дават работа на около 8% от хората в региона, вече започнаха да съкращават служители и мнозина не се надяват, че празничният сезон ще бъде спасен, ако правителството не смекчи скоро някои от ограниченията за пътувания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай