Христо Мутафчиев дава зала за работа по Изборния кодекс

Хората на изкуството се събират на протест пред президентството

Христо Мутафчиев дава зала за работа по Изборния кодекс | StandartNews.com

София. Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, е готов да предостави зала в сградата на съюза, където протестиращите да работят по новия Изборен кодекс.

По думите му сред протестиращите има достатъчно юристи и адвокати, които могат да изготвят и обсъдят промените, а след това да ги занесат "на 30 крачки до парламента".
Мутафчиев призова в ефира на бТВ за смяна на статуквото в цялото Народно събрание, а на зам.-председателя на НС Мая Манолова препоръча "да спре да се занимава с тоя Изборен кодекс".

Музикантът Васил Гюров изрази позицията, че основен проблем в нормативния акт е, че в Народното събрание влизат все едни и същи хора и затова е нужно понижаване на 4-процентната бариера за влизане в управлението до 1%.

Мутафчиев пък предложи идеята 5 депутата да работят в парламента под натиска на народа, както и по-популярните мерки гласуването да бъде задължително и да се въведе образователен ценз, за да ограничи купуването на гласове в махалите. Гюров от своя страна даде срок до есента – септември или октомври, когато властта да е готова с мерките и да не мислят, че този път могат „да ни подхлъзнат с вкарване на НПО-та, които са техни разработки".

Мутафчиев покани всички хора на изкуството днес в 19 ч. на фонтана пред Президентството и обеща изненади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай