Холивуд мълчи за бойкота

Холивуд мълчи за бойкота | StandartNews.com

Холивуд не бърза да подкрепи призива на режисьора Спайк Лий и звездната Джейда Пинкет-Смит за бойкот на церемонията за връчването на Оскарите, пише АФП. Поводът е ясен - между номинираните актьори няма нито един представител на афроамериканците в САЩ.

Критично се отнася към "наказанието" на Американската киноакадемия и чернокожата Джанет Хубърт, която се е снимала с мъжа на Пинкет, Уил Смит, в телевизионния сериал "Свежият принц от Бел еър". Тя е възмутена от факта, че Смит не получи номинация за главната си роля в "Шампионът". "Но от друга страна, зла ирония е, че Смит и жена му като продуценти печелят милиони долари от колегите си, а сега ги бойкотират. И всичко това заради факта, че не са отличени", казва тя. Според нея в реалния живот всичко е различно. "Вие не сте Барак и Мишел Обама. На всички вас ви се случва да тръгнете срещу себе си. Но вие сте част от Холивуд, част от системата, която упреквате в несправедливост", обобщава Джанет Хубърт.

Необходимостта от кардинална реформа в Американската академия за филмови науки и изкуства бе подкрепена от Джордж Клуни и от британския му колега Дейвид Ойелоу. Местните наблюдатели обаче не виждат видимо потвърждение на желанието на други лидери в киноиндустрията да се присъединят към бойкота. В понеделник президентката на Академията Черил Боун Айзъкс, избрана през 2013-та - първата чернокожа на този пост, обеща сериозни промени. "Това е труден, но важен разговор и дойде време за него", подчерта Айзъкс. Според нея в близките дни и седмици ще има избор на нови членове, за да бъде постигнато "необходимото многообразие през 2016-а и след това". Тя уточни, че случващото се в Академията не е безпрецедентно за Америка. Но журиращите ще обръщат повече внимание на пол, раса, етническа принадлежност и сексуална ориентация.

Все пак водещ на церемонията ще е комикът Крис Рок, който не е бял. Миналата година Опра Уинфри, Лупита Нионго, Зоуи Салдана, Еди Мърфи и Чиуетел Еджиофор връчваха статуетки. През 2014-а Нионго взе "Оскар" за главна роля, а Еджиофор беше с номинация - и двамата за филма "12 години робство", отнесъл отличието и за сценарий. Номинираните и лауреатите автоматично влизат в състава на Академията, която наброява около 6000. Пълният списък никога не се публикува, едва в последните години станаха известни някои от останалите членове. През 2012-а вестник "Лос Анджелис таймс" публикува резултатите от разследване, според което около 94 на сто от членовете са бели, 77 процента - мъже.
88-та церемония на Оскарите е на 28 февруари. Излъчва се от Ей Би Си пряко почти във всички страни по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай