Хиляди изпращат Георги Славков

Заради него тръгнах по стадионите, скърби Стоичков

Хиляди изпращат Георги Славков | StandartNews.com

Хиляди фенове, футболни величия и обикновени пловдивчани ще се съберат в четвъртък за погребението на Георги Славков. Бенкса си отиде в сряда едва 55-годишен. Опелото ще започне в 14,00 ч в църквата на Централни гробища в Пловдив. От "Ботев" призоваха привържениците да уважат носителя на "Златната обувка" в последния му път. Очаква се "бултрасите", особено от по-старите поколения, да дойдат за сбогом с любимеца си от 70-те и 80-те години. Феновете на ЦСКА от региона също ще изпратят свои представители в Пловдив. От София тръгва голяма група съотборници и приятели на Жоро Славков, с които радваше "червените". Екзекуторите на "Ливърпул" и "Нотингам" отказваха и днес да повярват, че Бенкса си отиде млад. Стойчо Младенов дори отложи пътуването с ЦСКА за Турция, за да бъде на погребението на своя кумец. Той ще пристигне при отбора със закъснение.

В Мексико скърбеше Христо Стоичков. "Много тежко преживях новината, ужасно е да си отиде толкова млад", каза Стоичков за trud.bg, "Георги Славков беше мой идол. Заради него ходих по стадионите. Сбъдна ми се мечтата да играя заедно с него в ЦСКА. Именно той ми даде фланелката с номер 8 и ми предрече голямо бъдеще. Не мога да повярвам, че ни напусна толкова млад и ни остави да тъгуваме по него. Беше великолепен човек и приятел. Не ме питайте повече, много ми е тежко. Мир на праха му!", завърши Камата.

УЕФА отбеляза кончината на великолепния техничар. Скръбната вест се появи и в сайта на бившия му клуб "Шавеш", Португалия.

Бенкса издъхна внезапно в късния следобед в сряда. Масивен инфаркт не му остави шансове на една от централните пловдивски улици. Жоро се прибирал от разходка след работа, минути преди това говорил с колегите си от "Ботев", по нищо не личало да има здравословни проблеми. Славков никога не е прекалявал с алкохола, спрял цигарите преди 2 години, редовно правел дълги преходи около Гребната база. Дошлите полицаи и лекари само констатирали смъртта на любимеца на поколения фенове. Малко след това край мястото на инцидента минал съотборникът му от "Ботев" Димитър Вичев заедно с внука. Той видял полицията и си помислил, че става въпрос за поредна кражба или нападение в района.

Бенкса - от село до Париж

Георги Славков - Бенкса си отиде безвреме. През 55-те си години обаче той постигна много. Той не бе отличен само на терена. Ще се помнят и човещината, интелигентността му. Не случайно Жоро тръгна от едно малко селце в Гоцеделчевско. Ражда се през 55-та година в Мусомище. После се пренася в Стамболийски и там прави първите си крачки във футбола. На сгурията в малкото градче се сдобива и с прякора си - Бенкса. Големите батковци не му дават да играе като полеви и го слагат на вратата. Майсторските му намеси му спечелват сравненията с великия страж на Англия - Гордън Бенкс. След това талантът на Славков изпъква. Налага се да повтаря 9-и клас в името на това да премине в "Ботев". Името му заблестява и той се превръща в любимец на феновете. Звездния ми миг е през 81-а година в Париж. Тогава в световноизвестното кабаре "Лидо" на Шанз Елизе" той получава "Златната обувка" за най-добър голмайстор в Европа. Бенкса нанизва 31 гола за "Ботев". Той има над 200 мача и над 100 гола в "А" група. В елита на България носи и екипа на ЦСКА. Двукратен шампион на България с ЦСКА през 1980 и 1983. Трикратен носител на купата на страната през 1981, 1983, 1985 г. с "армейците" Има 37 мача и 11 гола за националния отбор. Куриозното е, че се озовава първия път в ЦСКА като войник, но не пожелава да остане. Вкаран е дори в ареста с Джеки Димитров. След това обаче само поисква трансфер на "Армията". Влиза в митологията на "червените" с гол срещу "Левски" в скандалния мач за купата през 1985 г., когато си повежда топката с ръка. Последвалото прекръстване на отборите и наказания го лишава от трансфер в "Атлетико" М.

Кариерата му в чужбина преминава през "Сент Етиен" - пак с Джеки Димитров, "Шавеш" - с Ради ЗДравков, "Апоел" (ТА), "Нес Сиона". Кум на сватбата му с първата му жена Таня е Стойчо Младенов. След края на професионалната си кариера като футболист, Славков се доказва и като успешен ръководител. В момента на кончината си - Бенкса бе директор на ултра модерната база на "Ботев" в Коматево. Преди това той бе шеф на общинското предприятие под тепетата - "Пловдивспорт". То се грижеше за поддръжката на спортните съоръжения на Гребната база в Пловдив. Славков вдига на крака дружеството, което агонизира във финансов колапс. Работниците в "Пловдивспорт" свидетелстват, че Бенкса винаги идвал пръв. Обикалял обектите и давал указанията си. Когато се налага - лично поливал, копал и вдигал огради.

Господ го беше дарил

Динко Дерменджиев - Чико

Със Славков са свързани едни от най-големите успехи на пловдивския футбол. Бях му треньор дълги години и знам колко силен характер бе Жоро. Бях до него в Париж, когато получи втория по значимост трофей във футбола - "Златната обувка". Блестеше още докато бе в Спортното училище. Господ го бе надарил с талант, а той го разви с много труд. Професионалист до мозъка на костите. Всичко в него бе футболно - докосване, пласиране, удар. В последните години по-рядко си говорехме и това ме натъжава. Не мога да повярвам, че вече го няма. Бог да го прости.

Нямам сили

Костадин Костадинов

От малки се познаваме и ми е адски трудно. Не желая сега да говоря - просто нямам сили. Беше велик не само на терена.

Изключителен

Стойчо Младенов

С Жоро навремето бяхме не само приятели. Аз и съпругата ми станахме кумове на сватбата на Георги Славков с бившата му жена Таня. Жоро пък от своя страна бе кум на Лъчо Танев. Славков бе изключителен футболист. Всички помнят колко техничен беше и как изпълняваше фалове. Поддържахме дълги години връзка. Включително и в периода, когато аз играех в Португалия, а той премина в "Шавеш".

Страхотно момче

Аспарух Никодимов

Страхотно момче като характер и великолепен футболист. Много голям професионалист, като треньор никога не съм имал проблеми с него. Бог да го прости, твърде млад си отиде. Доколкото разбрах, не се е мъчил, но мъката за близките остава. Онзи отгоре разпределя живота ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай