Хазната с дефицит от 3 млрд. лева (ОБЗОР)

Хазната с дефицит от 3 млрд. лева (ОБЗОР) | StandartNews.com

Приходите в бюджета се увеличават с 427 млн., а разходите - с 1,456 млрд.

Бюджетният дефицит за цялата 2014 г. се очаква да възлезе на около 3 млрд. лв. (3,7% от БВП на страната), прогнозират от Министерството на финансите. Това съответства на актуализирания бюджет за 2014 г. и означава успешно приключване на годината, коментираха от МФ.

През декември от Министерството на финансите към Европейската комисия успешно бяха изпратени сертификати, отчети за разходите и заявления за междинни плащания по Оперативните програми в размер на близо 900 млн. лв., които предстои да бъдат възстановени на България.

Към края на ноември бюджетният дефицит е 1,6 млрд. лв., обявиха днес от МФ. Той се формира от дефицит по националния бюджет от 854,9 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 745,8 млн. лв. Приходите в хазната за 11 месеца са 26,74 млрд. лв. Спрямо същия период на 2013 г. те се увеличават с 427,5 млн. лв. (1,6%). Общата сума на данъчните постъпления (вкл. от осигуровки) към края на ноември са 21 млрд. лв. Това е ръст с 3,7% (754,5 млн. лв.) спрямо на 2013 г.
Бюджетните разходи до края на ноември са 28,34 млрд. лв., като спрямо миналата година са нараснали с 1,456 млрд. лв. (5,4%). Това се дължи основно на ускореното усвояване на средствата от ЕС и на ръст при социалните и здравни плащания. Разходите по сметките за европейски средства (вкл. националното съфинансиране) нарастват с 22,9% (714,2 млн. лв.). Фискалният резерв към 30 ноември е 8,8 млрд. лв., в т.ч. 8,2 млрд. лв. депозити в БНБ и банки и 6 млн. лв. вземания от фондовете на ЕС.

---

Приходите от данъка върху доходите на гражданите до края на ноември бележат ръст от 11,5% (247,3 млн. лв.) спрямо миналата година. А постъпленията от корпоративни данъци се увеличават с 5,4% (69,3 млн. лв.). Приходите от ДДС са 6,85 млрд. лв., като спрямо миналата година нарастват със 103,4 млн. лв. Приходите от акцизи са 3,72 млрд. лв., като се увеличават с 23,3 млн. лв. (0,6%). От социални и здравни вноски са събрани 5,79 млрд. лв., което е ръст с 5,3% (292,6 млн. лв.). Постъпленията от помощи (вкл. от фондовете на ЕС) са 2,51 млрд. лв., или 77,6% от актуализирания план за годината.

Бизнес климатът се влошава въпреки коледното пазаруване

Бизнес климатът се влошава въпреки коледното пазаруване. През декември по-неблагоприятни мнения са изразили мениджърите в търговията на дребно и строителството, показва анкета на НСИ. Но в промишлеността и услугите условията за бизнес се подобряват. Мениджърите на компании от всички сектори на икономиката очакват цените да останат без промяна през следващите месеци. А най-сериозният проблем за всички фирми е несигурната икономическа среда.

Бизнес климатът в строителството се влошава поради по-песимистичните оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на компаниите. Настоящата строителна активност е намалена, а и прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани. В търговията на дребно оценките на мениджърите за състоянието на фирмите са по-умерени. Прогнозите им за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани.

В промишлеността и в услугите се подобряват очакванията на мениджърите за състоянието на фирмите през следващите месеци. Прогнозите им за производствената активност и за търсенето на услуги през следващите месеци са по-благоприятни, което обаче не е съпроводено с намерение за допълнително наемане на персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай