Хайки за таксита с раздути тарифи по морето

Хайки за таксита с раздути тарифи по морето | StandartNews.com

Варна. За това дали такситата по морето отброяват реално навъртените километри или надуват с помпи сметките бяха направени хайки от служители на Държавна агенция за метрологичен надзор заедно с ДАИ. Подставено лице като клиент нае жълт автомобил от хотел в "Златни пясъци" до резиденция „Евксиноград", но проверката не засече нарушение. Сметката за 12 километра беше 9.30 лева при стартова тарифа от 0.99 лв. и дневна на километър -0.79 лева.

Старите варианти за манипулиране на таксиметровите апарати са предимно с бутон до скоростния лост и на педалите, като с него вместо 10 км се отброяват 15 км например, обясни Валентин Стойчев, началник на регионален отдел на Метрологичен надзор за Северна България. Този начин се разкрива лесно и от клиента, защото се виждат допълнителните кабели към апарата. Сега „бакшишите" използват по-модерен вариант с дистанционно манипулиране и чипове, с които се раздува пробегът. Дистанционното може да се държи в джоба или жабката на колата.

В пика на сезона експертите от Метрологичния надзор проверяват везни, кантари, средства за измерване в бензиностанции и газстанции по морето. Контролът в Шабла, Каварна, Балчик, Албена, Варна, Бяла и Шкорпиловци е извършен в 70 обекта, като са установени само две нарушения - във везни без валидни знаци от метрологична проверка. Глобите са от 200 до 500 лева, като при засечена далавера с таксиметровите апарати. Ако има повторно нарушение, санкцията скача двойно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай