Хасковски тир блокира границата с Турция (Обзор)

Превозвачите ни се разделиха на малки и големи

Хасковски тир блокира границата с Турция (Обзор) | StandartNews.com

Хасково. Хладилен камион с хасковска регистрация паркира напречно на пътя и тотално затвори преминаването на тирове от Турция към България на ГКПП Капитан Андреево малко след 9,30 ч днес. Жива верига от стотина превозвачи, собственици предимно на малки и средни транспортни фирми, препречиха минаването по изходното трасе от страната ни към южната ни съседка. През границата ще бъдат пропускани единствено автобуси и леки коли. Кризата на българско-турската граница започна на 30 януари с отказа на турската страна да признае еднократните разрешителни и да проведе среща с българските власти, на която България има намерение да поиска по-голям брой разрешителни от и за трета страна.

 

Границата ще остане блокирана още ден-два, независимо от факта, че се договорихме пред вицепремиера Даниела Бобева да бъде изпратено писмо до турската страна, с което да поискаме незабавна среща. Това заяви за "Стандарт" Емил Боюклиев, председател на Съюза на малките и средни автомобилни превозвачи. Писмото вече е изпратено до турското транспортно министерство, заяви за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Антон Гинев късно снощи. В него искаме спешна среща и предлагаме пълна либерализация на превозите между двете държави, допълни той. Обявената среща на 21 февруари в Анкара е далече и не ни удовлетворява, заяви и Боюклиев.

 

Малките превозвачи, собственици на 1-3 камиона, са най-губещи от отказа на Турция да признава еднократните разрешителни. Това напълно блокира тяхната работа, докато големите превозвачи, които имат и многократни СЕМТ разрешителни, продължиха да возят. Това на практика раздели напълно бранша, като малките се заканиха дори да блокират Народното събрание в София до пълното разрешаване на проблема с Турция. Ако до три дни не се отпуши българо-турската граница, ще паркираме тировете си пред Народното събрание, заяви зам.-шефът на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Петко Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай