Харчим за МиГ-овете като за нова ескадрила

Харчим за МиГ-овете  като за нова ескадрила | StandartNews.com

София. Разходите за поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29 до края на жизнения им цикъл през 2029 г. са почти колкото за закупуването на нови западни многоцелеви бойни самолети. Тези разчети обяви вчера командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Той обясни, че пред армията стоят "значителни проблеми", свързани с използването на остарялата съветска техника. Според Радев проблемът с МиГ-29 е в няколко направления. Първият е, че не отговаря на всички изисквания за съвместимост с нашите съюзници и за водене на съвременни въздушни операции. "Вторият проблем е поддръжката и осигуряването на МиГ-29. Този ресурс е само на конструкцията на самолета. Но той има двигатели, има кутия на самолетните агрегати, има множество сложни системи и агрегати, които подлежат на периодичен ремонт, а от определен нальот нататък трябва да се закупуват нови", обясни Радев, цитиран от Фокус. По думите му колкото по-бързо придобием нови самолети, толкова по-добре. Генерал Радев бе категоричен, че не допуска възможност България да остане без изтребители. "Това означава отказ от национален суверенитет, това означава загуба на национално достойнство. Аз не вярвам, че ще се стигне дотам нашите държавници сами да се откажат от национален суверенитет. Това не трябва да се допуска", коментира той.

Ген.-майор Ненов бил от ДС

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов е бил агент на Държавна сигурност, съобщиха вчера от ресорната комисия. Той е бил вербуван през 1986 година и е работил за Трето управление - военното контраразузнаване, под псевдонима Емил. От комисията са установили принадлежност към службите и на доц. д-р Лилия Райчева - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски", бивш член на СЕМ и автор на популярното предаване "Минута е много". Нейният псевдоним е бил Сандра.

US военни може да сменят "Ново село"

Военният полигон "Корен" до Хасково може да стане новата мека за тренировки на американските сухопътни войски, чиято щабквартира сега е в сливенското Ново село. Американските специални сили са харесали хасковския полигон заради пресечния терен и смятат, че той е по-добър за тактически разигравания, тъй като е по-реалистичен до терена на реални бойни действия. Според американците, полигонът край село Корен е по-добър дори от собствената им тренировъчна база в Хохенфелц - Германия.

Похвалите бяха дадени по време на ВИП деня на Корен в четвъртък. Тогава завърши десетдневното учение за сертифициране на Хасковския батальон за участие на международни мисии "Ответен удар 2014". Над 900 български и американски военни тренираха нападения, отбрана и специални операции. В учението на полигона в Корен, който е и най-големият сухопътен в България, за първи път участваше рота американска морска пехота. Учението наблюдава и посланикът на Америка у нас Марси Рийз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай