Г-жа Славка Бозукова: България постигна икономически растеж

Г-жа Славка Бозукова:  България постигна икономически растеж | StandartNews.com

Точно преди 8 месеца се събрахме тук, за да стартираме кампанията "Да! На българската икономика". Тогава започнахме с фразата на Джон Кенеди "Не е важно какво родината ще направи за теб, а какво ти ще направиш за родината си". Събрали сме се днес да отчетем това, което направихме през последните 8 месеца. Това каза главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова на форума на "Стандарт" и КРИБ "Европейска България - стабилност и растеж" в зала "ЕFE" на Хотел "Маринела София". Дискусията е седма по ред в рамките на кампанията си "ДА! На българската икономика".

Безспорно 2015 е преломна година след атентата на 13 ноември в Париж, подчерта г- жа Бозукова и поясни, че е необходима работа в сферата на сигурността и бежанската криза.

Европа и България постигнаха икономически растеж, смята г-жа Бозукова, но подчерта, че е необходимо провеждането на дълго отлаганите реформи.

Българите сме привилегировани, защото именно българин е човекът, който се занимава с икономическия растеж на Европа, така да се каже "пием вода от извора". Това е г-жа Кристалина Георгиева, човек, който знае всичко за бюджета и финансите на Европа. Тя ще ни даде отговори за това как новата международна обстановка ще рефлектира върху България. От премиера Бойко Борисов ще разберем как България ще се адаптира към новите предизвикателства.

В медиен план 2015 бе годината на дискусиите, всички правиха дискусии по всякакви теми, подчерта главният редактор на в. "Стандарт". И отбеляза, че това е първото правителство, което залага на дискусионната форма за разговори, сред които и "Да! На българската икономика".

Г-жа Бозукова бе ясна, че в началото на кампанията изпълнителната власт е поела 30 ангажимента, 12 от които са изпълнени, 14 са в процес на изпълнение, а 4 все още чакат.

Още на 7 април правителството отправи 3 обещания към бизнесмените. Жестоки удари по контрабандата. Осем месеца по-късно виждаме резултата, каза още г-жа Бозукова. И цитира събраните 2 милиарда повече.  Тя подчерта и успехите на всяко едно министерство.

Липса на кадри е основен проблем и в резултат бе създадена специална дирекция в МОН за професионално обучение.

Като необходими промени, които тепърва предстоят, г-жа Бозукова отчете областта на енергетиката и товарите.

Факт е, че голяма част от промените са в процес на развитие, а бизнесът не може да почувства промяната, а именно намаляване на цената на тока. Това създава усещане, че реформите боксуват, подчерта гл. редактор на "Стандарт".

Факт е още, че формула за успех между изпълнителната власт и бизнеса е споделената отговорност. В тази връзка КРИБ е събирателният център на идеите на хората, които създават 2/3 от българския бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай