Гювечът - празник за сетивата

Тънкости и тайни при приготвянето на гювеч

Гювечът - празник за сетивата | StandartNews.com

Емблематичен е за българската кухня, но се приготвя в целия балкански регион. Подобно ястие има и в молдовската, румънската, грузинската, унгарската кухня. Смята се, че името е турско, всъщност идва от арабския език. Може да направите гювеч от зеленчуци и всякакво месо - телешко, агнешко, пилешко, овнешко, свинско, кайма. Може да е постен или с риба.

Овчарски със заливка

Необходими продукти:
3-4 големи глави лук
1,500 кг червени чушки
1 люта чушка
1,500 кг домати
4 скилидки чесън
50 мл олио
сол, черен пипер на вкус
200 г сирене
За заливката:
1 кофичка кисело мляко
3-4 яйца
1 и половин супена лъжица брашно за сгъстяване
Начин на приготвяне: В тенджера загрейте добре олиото и добавете към него нарязаните на ситно лук и чесън. След като поомекнат се слагат нарязаните чушки, а след това и доматите. Когато зеленчуците са поомекнали се прехвърлят в тавичка или гювечета и към тях се добавя натрошеното сирене. Разбърква се леко и се залива с яйчено-млечната смес. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Преди да сервирате поръсете ястието с нарязан магданоз.

Вегетариански

Необходими продукти:
250 г домати
2 бр червени чушки
200 г бяло зеле
2 моркова
200 г зелен фасул
100 г целина
2 домата
100 г грах
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 стръка магданоз
50 мл олио
150 мл вода
Начин на приготвяне: Измийте и нарежете всички зеленчуци. Подредете ги в намазнена тава за печене или гювече. Залейте с водата и подправете с подправките. Покрийте с фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна.

Свински джолан в гювече

Необходими продукти:
1,600 кг свински джолан
2 глави лук
1 малка глава целина
3 моркова
3 червени чушки
5 скилидки чесън
500 г пресни гъби
6 картофа
1 чаена лъжичка червен пипер
сол, черен пипер
2 дафинови листа
щипка бахар
200 мл зеленчуков бульон
супена лъжица брашно
Начин на приготвяне: Месото се нарязва, овкусява се със сол и черен пипер и се запечатва в тиган от всички страни. След това се слага в гювечетата и се запича леко на 180 градуса. През това време в тиган задушаваме всички зеленчуци и правим сос от тях. Когато е готов го разпределяме в гювечетата и печем на 200 градуса до готовност на месото.

С риба тон

Необходими продукти:
250 г риба тон
1/2 буркан стерилизирани домати (3 домата)
4 яйца
1 стрък зелен лук / малка глава стар лук
1 стрък целина / 2 с. л. риган
1 скилидка чесън
3-4 стръка магданоз
4 с. л. краве масло
1 щипка захар
сол на вкус
Начин на приготвяне: Чесънът се счуква, магданозът се нарязва на дребно. Доматите се пасират заедно с нарязаните целина (риган), лук, захарта и се посолява. Рибата тон се изцежда от мазнината, разпределя се по равно в 4 гювечета, поставете и по една супена лъжица краве масло във всяко. Изсипете и сместа с доматите по равно. Поставете ги във фурна за 15 минути на 200 градуса. След това счупете по едно яйце и се доизпича, докато се забули.

Постен славянски с ориз

Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз
3 глави лук
3 домата
3 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1/2 к.ч. маслини
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер
сол
магданоз
4 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: В олиото се задушава ситно нарязаният лук (3 глави), докато стане прозрачен. След това към него се прибавят морковите (3 бр), нарязани на малки кубчета, и червеният пипер (1 ч.л.). Налива се 1/4 от водата. Ястието къкри на тих огън, докато морковите омекнат. След това се добавят зеленчуците. Чушките се нарязват на колелца, а доматите (3 бр) се настъргват на едрото ренде. Добавя се и оризът (2 ч.ч.). Разбърква се и щом ястието заври, се прехвърля в тава.
Долива се останалата вода и гювечът се овкусява с черен пипер и чубрица (1 ч.л.). Поставя се в студена фурна и се пече при 180 градуса.
Когато е почти готово, се добавят маслините (1/2 к.ч.), нарязани на ситно, и се запича на горен реотан за няколко минути. Ястието се поднася горещо, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.

Бриам - гръцки зеленчуков

Необходими продукти:
600 г картофи (5 броя средно големи)
600 г патладжани (2 броя средно големи)
500 г тиквички (2 броя средно големи)
200 г червени чушки (2 броя средно големи)
600 г домати (4 броя средно големи)
1 глава стар лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
3 клонки пресен джоджен
60-80 мл зехтин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на кубчета. Накисват се в силно подсолена вода и се оставят за 20-30 минути. След това се измиват и отцеждат. Доматите се срязват на кръст от долната страна с остър нож. Бланшират се за 30 секунди във вряла вода. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се потапят в ледена вода. Обелват се и се нарязват на дребни кубчета. Картофите се почистват, обелват и се нарязват на колелца. Тиквичките се нарязват на кубчета. Чушките и лукът се нарязват на шайби, чесънът и зелените подправки се наситняват. Всички зеленчуци и зелени подправки без доматите се смесват в голяма купа. Посоляват се със сол и черен пипер. Объркват се добре. Прехвърлят се в голяма тава и се разпределят равномерно. Отгоре се слагат доматите. Всичко се залива със зехтина. Добавя се малко вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Гювечът се пече на 180рC за 40 минути. След това фолиото се маха и зеленчуците се допичат още 10-15 минути докато придобият цвят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай