Гюрсел върна 7 бона, взе 50 евро за добрината

Забраваната с късмет идвала от гурбет, криела еврото в салфетка

Гюрсел върна 7 бона, взе 50 евро за добрината | StandartNews.com

"Имах само 2 л газ в колата и нямаше да ми стигне горивото, иначе щях да я настигна по пътя и да й върна парите. Първата ми мисъл беше тази - да запаля пасата си, който беше паркиран до бензиностанцията, и да догоня жената", разказва бензинджията, който откри чанта със 7000 лв. във WC. 34-годишният Гюрсел Алиосманов не се мисли за герой, след като не се поколеба и върна забравеното портмоне със 7-те бона. Парите, част от които в евро, а другите в левове, били забравени върху казанчето на тоалетната в бензиностанция на изхода от Велико Търново към Дебелец.

"Винаги преди работа трябва да огледам целия обект, за да знам как го приемам. Трябваше да започна първа смяна около 6,30 ч , влязох в санитарния възел и видях дамската чантичка. В този момент влезе и колежката ми Веска Георгиева, която е касиер и също я видя. Сетих се, че нямам достатъчно газ, за да догоня жената. Слагам си по-малко, защото щях да се прибирам само в Дебелец", разказва Гюрсел. Двамата с касиерката преброли парите и видели, че в портмонето са останали и личната карта, и шофьорската книжка на разсеяната дама. Обадили се на полицаите край град Килифарево, защото ги познавали и решили, че ще могат да направят по-бърза връзка с жената, когато мине покрай патрула. Оказало се, че хасковлийката, която забравила парите, вече е подминала полицаите и е някъде далеч по пътя. Гюрсел и касиерката прибрали чантичката в шкафа с цигарите и се обадили на тел. 112. Оттам ги накарали няколко пъти да обяснят какво точно се е случило и чак след това ги прехвърлили към дежурния в търновската полиция. Униформените пристигнали в бензиностанцията едва около 8,30 ч сутринта. "Писах и

отговарях на въпросите на полицаите около 2 ч

но не съжалявам. Аз съм човек, който обича реда и винаги съм искал нещата да са по правилата. Жената трябваше да си получи парите и документите, така или иначе", казва той.

Забраваната се връщала от гурбет в Италия, карала цяла нощ и най-вероятно заради умората забравила парите в тоалетната. Тя заредила гориво за 40 лв., пила кафе и преди да потегли, влязла в тоалетната. След това се качила в ситроена си и дала газ. "Ако беше станало през деня, едва ли щеше да си получи обратно чантата. В самата тоалетна няма камера, някой можеше да вземе парите и да изчезне. Просто извади късмет", казва Гюрсел. Ден след щастливата развръзка гурбетчийката тръгнала обратно, за да вземе парите и оставила за благодарност 50 евро на Гюрсел.

Шефът на полицията в старата столица комисар Живко Коцев в сряда лично връчи почетен плакет на МВР на Гюрсел Алиосманов като жест на признателност за проявена гражданска отговорност. Бензиджията обеща, че с парите, дарени от жената, ще направи банкет с колегите си и, ако жена му не е дежурна на работа, ще вземе и нея. Съпругата му Сениха работи като медицинска сестра в една от лабораториите във великотърновската поликлиника. Тя въобще не се учудила, че мъжът й е върнал парите. И двамата били така възпитани, че нищо чуждо не трябва да се присвоява.

Така възпитават и 12-годишния си син Беркант

който сега завършва пети клас с успех "много добър". "Научен съм още от малък, че за да получиш пари, трябва да си се трудил за тях", казва той. Гюрсел получава по 500 лева на месец и, въпреки че парите не са много, е доволен, че има сигурно работно място и получава заплата си винаги на точната дата. Сега, след като стана нещо като рекламно лице на бензиностанцията, Гюрсел обаче не чака увеличение на заплатата си. Работата при тях не е намаляла - дори напротив - тази година нямало по слаби месеци през зимата.

Преди време Гюрсел открил и няколко забравени златни пръстена на същото място, но тогава успял да догони собственичката им на паркинга и да й ги върне. Преди около месец пък 60-годишен мъж дошъл да зарежда жигулито си и забравил чантичката с пари и документи върху колонката. За щастие вътре били и двата му телефона и Гюрсел започнал да звъни, за да открие собственика и да му върне парите. "Въобще не ми мина през ум, че някой може да ме проверява, оставяйки ми чанта с пари, за да види дали ще ги върна.

Пращали са ни "тайни клиенти", но те си личат

и се издават. Сега, като се замисля, в чантата можеше да има и бомба, но тогава не се сетих за такова нещо. Инстинктивно я отворихме с колежката и първо видяхме няколко по-дребни банкноти и паспорта на жената. По-навътре в салфетка беше увита и по-голямата сума. Когато жената си ги получи, каза, че ги е увила така, за да не ги виждат митничарите по границите", казва бензинджията.

Гюрсел е израснал в Дебелец и е учил във Велико Търново. Мечтата му била да учи полувисше за железничар, но въпреки че изкарал 5.40, връзкари го изместили от класирането. Завършил техникума по хранително-вкусова промишленост в Търново. В класа били само две-три момчета. "Това беше невероятен късмет, много щастливи бяхме, че сме сред толкова момичета. Така стана обаче, че аз не се влюбих в нито една от тях, а срещнах бъдещата си съпруга сред студентките от Медицинския институт", разказва той. Бензинджията казва, че не се интересува от политика, знае за протестите и скандалите в управлението на държавата, но е

разочарован от трите големи партии

През годините е гласувал за всяка една от тях, но никой от политиците, в които вярвал, не изпълнил обещанията си, дадени по време на предизборната кампания. Въпреки това Гюрсел казва, че няма да избяга от България, защото вече е пробвал да работи навън и не е доволен. Преди години изкарал известно време като сервитьор в Турция, но винаги гледали на него като на човек втора ръка. Затова зарязал гурбета и се върнал в Дебелец при семейството си. Тази година е дал дума на жена си и детето, че ще ги заведе отново на море. Веднъж тримата дори са успели да отидат чак до Лондон, за да гостуват на роднини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай