Събота,

Грипна епидемия след понеделник

От: Failed to load user -
8292
Грипна епидемия след понеделник
A
A
A

София. Грипна епидемия се очаква да се обяви в началото на другата седмица. Това прогнозираха специалистите. В момента заболеваемостта е най-висока в София-област, но все още не са стигнати епидемичните нива, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според него в този регион на страната най-вероятно ще се обяви епидемия през другата седмица. Това ще зависи и от броя на учениците, които са се разболели. През последните години епидемията в страната не протича едновременно, а по региони. Сред другите области, в които има повишена заболеваемост са Ямбол, Пазарджик, Смолян и Плевен, каза д-р Кунчев. Кога те ще стигнат нива за обявяване на епидемия обаче, не може да каже никой.

При грипна епидемия се ограничават свижданията в болниците, плановите операции, също така може да се затворят училищата и детските градини. Тази година основният щам, който върлува, е свинският грип. Очакваше се да има и още два "Виктория" и "Масачузетс". Засега обаче масово попадаме на АH1N1, каза д-р Кунчев. Заради това при малките деца често има и усложнения. Те могат да бъдат пневмонии, отити и дори менингит.

За да не се заразите, е добре да избягвате местата, където има много хора, да си миете често ръцете и да проветрявате офиса и дома си, съветват специалистите. Също така слагайте ръка на устата си, ако кихате, и не ползвайте мръсни кърпички, тъй като вирусите могат да се пренасят и чрез тях.

1500 искат доктор поне веднъж седмично

"Зима е, грипът и болестите върлуват. А най-близката линейка е в Сандански - на 50 километра от селището и на поне 1 час път". Затова се жалват всеки ден 50-те жители на с. Клепало. Те настояват поне веднъж седмично лекар да се качва в селището. В противен случай заплашват с протести. "Хората са в правото си да настояват за медик, който периодично да идва тук. Случи ли се нещо, трябва да се молим на Господ, че линейката няма как да дойде за по-малко от час. 7,5 километра от пътя са в ужасно състояние и се кара бавно", твърди селският управник Георги Пендурков, който командва и съседното селище Раздол.

"Това е нашият голям проблем - липсата на медици и на аптека. Линейка няма дори в общинския ни център Струмяни, който е на 40 километра от Клепало. Такава е нашата орисия", оплакват се местните хора. Жителите на цели 15 селища в Малешевската планина не знаят що е аптека. По-голямата част от над 1500-те местни хора в тях са принудени да разчитат на помощта на своите управници, за да се заредят с илачи. За да гарантира периодично посещението на лекари в затънтените села, община Струмяни е сключила граждански договори с двама медици. Те обикалят по график всяко едно от селищата. Но и това не е решение на проблема.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички