Грифонът от паметника на Левски предаден в НИМ

Грифонът от паметника на Левски предаден в НИМ | StandartNews.com

София. Откраднатият бронзов грифон от паметника на Васил Левски в София е предаден в Националния исторически музей, съобщиха от културната институция.

Български предприемач, пожелал анонимност, е платил на крадците 100 пъти над стойността на метала, за да не предадат реликвата за вторични суровини. „До похитителите на паметника на Васил Левски. Предайте ми реликвите от паметника. Ще получите 100 пъти повече, отколкото ако ги дадете за претопяване. Ще си получите парите на момента. Няма да Ви издам. Пуснете ми СМС или се обадете на 0888638963", гласи неговоро съобщение. Той е потвърдил, че предложението му остава в сила и за останалите апликации, които изчезнаха от паметника.

След като разбрал, че от Столична община вече са поръчали нови апликации, благодетелят донесъл грифона в Националния исторически музей.

"Националният исторически музей ще предаде грифона на Софийска община в петък, 6 декември 2013 г., в 12.00 часа на зам.-кмета на културата Тодор Чобанов. До тогава медиите могат да се запознаят с грифона между 09.30 – 16.00 часа в кабинета на директора на Националния исторически музей", каза директорът на НИМ Божидар Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай