Гражданска отговорност поскъпва с 5-10%

Гражданска отговорност поскъпва с 5-10% | StandartNews.com

Разходите за шофьорите скачат, бензинът обаче поевтинява

С между 5 и 10% се очаква да поскъпне застраховката "Гражданска отговорност" за следващата година. Причината за новите цени са поправките в Застрахователния кодекс, с които се повишиха лимитите за обезщетение при смърт на пътя. Вместо до 1 милион съдът вече ще може да отсъжда до 10 пъти повече, обявиха от бранша. Очакваше се полицата да поевтинее, след като от 2016 г. полиците могат да се случват и по електронен път. Както и евентуалното поевтиняване на застраховката да компенсира водачите за по-скъпите винетки. Според брокерите обаче цените ще останат същите.

Причината била, че за да се обработят документите, застрахователите ще трябва да назначат повече служители, на които да плащат. Поскъпването няма да е шоково от порядъка на 30-40%, както бе прогнозирано, а 5-10% на годишна база. Така разходите за шофьорите ще се увеличат и по още един параграф, като преди месец станаха ясни и новите цени на винетните стикери. През 2016 г. за едногодишното удоволствие да се шофира по републиканските шосета вместо 67 лв. водачите на леки коли ще плащат с 30 лева повече или 97 лв. Месечната и седмичната винетки поскъпват с по 5 лв. и ще струват съответно 20 лв. и 15 лв.


Приходите от стикерите с новите цени се очаква да се увеличат със 73 млн. лв. до малко над 270 млн. лв. Целта на поскъпването е да има по-качествени и ремонтирани пътища. За шофьорите остава и успокоението, че бензинът поевтиня и падна под ключовата стойност от 2 лева за литър. По Коледа водачите зареждаха най-масовия бензин при цена от 1,97 лева за литър. Ако петролът поевтинее още, той отчасти ще компенсира поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност" и новите цени на винетките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай