Готови за лятото: Жeлезен корем и стегнати бедра

Готови за лятото: Жeлезен корем и стегнати бедра | StandartNews.com

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес
Клуб MD sport, зала 5-Б, стадион "Васил Левски"

Заедно с наближаването на топлите месеци се засилва и ентусиазмът на хората да спортуват и да свалят килограми. Защото се задават отпуски, море, плажове и въобще - ходене в оскъдно облекло. Всеки иска да изглежда добре и да избегне присмехулните погледи. За голяма част от жените коремът и бедрата винаги са били обект на повишено внимание, тъй като именно там си проличава дори и миниатюрното наличие на наднормено тегло. Разбира се, ако продължавате да пълнеете и не вземате мерки, това ще проличи навсякъде по тялото. За да не се случва така, още при първите признаци, че сте качили някое и друго кило, увеличете движението и преминете на хранителен режим. Това, което трябва да знаете, започвайки каквато и да е тренировъчна програма, е, че не е препоръчително да се хвърляте презглава към някой динамичен и агресивен спорт в желанието си за бързи резултати. Такава грешка

може завинаги да ви откаже от спорта

За да предпазите тялото от травми, изберете програма, която работи в кардио темпо, което значи, че по време на цялото занимание вие може да дишате учестено, но без да се задъхвате до степен, че да не ви достига въздух. Огромна заблуда е, че колкото повече скачате и се зачервявате като домат, толкова по-добре работите. За да свалите трайно и качествено килограми, трябва да се движите в зоната на правилното дишане, защото тялото започва да топи и гори мазнини единствено в присъствието на кислород. Не можете ли да дишате, докато тренирате? Задъхвате ли се зверски? Това е опасно, защото води до лишаване на организма от кислород, което пък от своя страна изгаря не мазните депа, а въглехидратите - мускулите. Тук ще направим уговорка, че хората, които тренират отдавна и вече имат натрупан опит, биха могли да работят в темпо по избор и да посещават и по-агресивни часове, но първоначалното стъпало към спорта е кардио темпото за вработване на мускулите към промяната в двигателния стереотип. Днешната програма с Лора е за стягане на корема като приоритет. В упражненията участват и мускулите на бедрата, седалището и ръцете, като стабилизатори. Препоръчителния брой повторения е от 8 до 12 в общо 3 серии на всяко движение. Почивайте по 20 секунди между сериите и около минута между отделните упражнения (б.а. следвате 1, 2, 3 и 4).

1. Двоен лифт

Легнете по гръб на пода с изпънати над главата ръце и изпънати крака, без да докосвате земята с пети. Оттук изнесете едната ръка нагоре и едновременно с това свийте срещуположния крак до прав ъгъл в коляното. Върнете обратно до изпъната позиция и повторете в серия. Направете същото на другата страна, вдигайки другия крак и срещуположната ръка. Фокусирайте се върху корема и работете, без да бързате.

2. Срещуположно докосване

От тилен лег на земята, с прибрани до тялото ръце изнесете единия крак изпънат нагоре и докоснете стъпалото със срещуположната ръка, изнасяйки другата ръка леко встрани по пода, така че двете ръце да са на права линия по диагонал. Върнете обратно и направете същото на другата страна. Това се брои за едно повторение. Работете в серия, редувайки ляв и десен крак нагоре.

3. Туист

Седнете на пода със свити нагоре колена и отворени лакти, като докоснете длани или пръсти пред тялото. Започнете внимателно да извивате корпуса вдясно и леко назад, докато десният лакът докосне пода. Върнете в център и направете извивката вляво. Това е едно. Дръжте кръста и гърба стегнати на една линия. Ако ви е трудно, в началото работете с по-малка амплитуда, като правите извивка, без за докосвате пода.

4. Изнасяне от опора

Заемете позиция за опора на пода с изпънати ръце и крака. Оттук изнесете нагоре срещуположни крак и ръка, като се стремите да работите на нивото на гръбнака или леко над него. Върнете обратно и направете същото, сменяйки работещия крак и срещуположната му ръка. Дръжте гърба прав и не пускайте таза надолу, докато тренирате, за да не травмирате кръста.

Калина кани всички любители на танцовите комбинации! Майсторски клас - ПО СТЕП ХОРЕО! 10 април, неделя, 12,00 часа, стадион "Васил Левски". Яка музика, суперадреналин и много усмивки!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай