Господ пуска в Атон

Зографският манастир приема поклонници след телефонно обаждане

Господ пуска в Атон | StandartNews.com

Света гора-София. Поклонението в Атон не е лесна работа и за разлика от пътешествията до останалите части на съседна Гърция не може да се организира от днес за утре. Подготовката за пътуването до Света гора отнема поне месец, а мнозина ще си спомнят времето, когато визите пречеха на мерака на българина да посети нови места. Съгласно устава на Монашеската република и конституцията на Гърция Света гора могат да посещават само мъже. Трябва да се знае обаче, че визата не винаги отваря вратата на градината на Божията майка.

"Да стигнеш и да се върнеш от Света гора си е Божа работа", казват светогорските монаси. В това твърдение са се убедили онези, които макар и с виза, са останали на прага на Света гора или пък не са успели да си тръгнат навреме. До Монашеската република се стига само по море. При лошо време това не е възможно, защото фериботите имат забрана за пътуване при вълнение над 3 бала. Ограничението се спазва стриктно и гърците не правят никакви компромиси. Така че освен диамонитирион (визата за Света гора), е нужна и Божията помощ.

Желаещите да получат виза трябва месец по-рано да изпратят факс в Бюрото за поклонници в Солун с ксерокопие на личната карта или на задграничния паспорт, като номерът може да бъде открит на сайта на Света гора. Във факса трябва да бъдат отбелязани желаният период, манастирът или манастирите, които поклонникът иска да посети. Българите трябва да знаят, че на Света гора има квота за поклонници, от която зависи и издаването на визи. Освен това шансът им да пренощуват в Зографската света обител е най-голям, тъй като напливът за 17-те гръцки манастира е много голям. Сръбският и украинският манастир приемат основно свои поклонници. Все пак трябва да се знае, че българският Зографски манастир приема гости след предварително телефонно обаждане, а престоят в него е едно денонощие.

Визата за Света гора струва 25 евро и се дава за 4 дни, но е желателно престоят в един манастир да не надвишава повече от 24 часа. Диамонитирионът се получава в Уранополис между 7.30 и 9.30. В 9.45 от пристанището тръгва единственият за деня ферибот, като билетът за него струва 5.50 евро. Слиза се на второто пристанище. От Зографския манастир фериботът прибира поклонници всеки ден в 13 часа.

От София до Уранополис може да се стигне с кола или автобус, като първият вариант е за предпочитане. Пътуването с автомобил отнема между 5 и 7 часа, като зависи от протестите в Гърция и трафика. Пътни такси не се плащат, като маршрутът е София - Кулата - Серес - Аспровалта - Йерисос - Уранополис. С автобус се пътува до Солун, откъдето се прави връзка за Уранополис. Пътуването е бавно и тягостно, а 140-километровият участък от Солун се взема за 3 часа и половина. До Солун билетът излиза коло 50 лева, а до Уранополис - 12 евро

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай