Гошко не скочил, защото гладува

Социалните от 2 г. работят с майка му, според съседи бабата шамари децата

Гошко не скочил, защото гладува | StandartNews.com

Защо полетя Гошко? Това е въпросът, който си задават всички жители на Ямбол. 12-годишният петокласник в спортното училище полетя в неделя следобед от 6-тия етаж на блок 12 в ямболския комплекс "Бенковски". По първоначални данни момчето е скочило само от терасата, която е със западно изложение. Истинско чудо е, че Гошко е жив, след като е паднал от близо 20 м височина, категорични са лекарите. Малкият пациент е настанен в отделението по реанимация на областната болница. Д-р Минева съобщи пред журналисти, че момчето има два счупени крака и счупвания по ръцете и китките. А във вторник се събра комисия от доктори, която да реши как ще бъде лекуван в бъдеще.

"Аз го видях паднал на тревата, не мърдаше изобщо", разказа пред "Стандарт" Милка Генчева, която живее във входа на Гошко. "Линейката и полицията дойдоха едновременно. Друг съсед е видял, че сам е паднал, никой не го е бутнал", каза баба Милка. Според нея в семейството е имало очевидни разногласия, може би да е имало побоища. "Виковете ги чувам чак на втория етаж", не крие комшийката. Според нея бабата на Гошко биела и него, и другите две деца - момченце и момиченце. Съседите обаче оборват първоначалните слухове, че Гошко е полетял от глад. А с брат му и сестра му

прескачали балконите, за да просят храна

"Не е възможно да учиш в спортното училище и да си гладен, там хранят безплатно", контрираха съседи вчера. И лекарите са категорични, че детето е било добре гледано. Факт е обаче, че децата са били заключвани. Майката отсъствала редовно, а баща им бил на гурбет в чужбина. На практика за децата се грижела баба им. Според повечето съседи тя имала заболяване. В понеделник бабата сподели пред журналисти, че се опитала да спре Гошко, но момчето скочило, въпреки усилията. "Само дано оживее", молеше се след трагедията възрастната жена.
Семейството е настанено в общинско жилище. "Наскоро дойдоха, преди това са били в къща", споделиха комшиите. Може би затова в бл. 12 не се намери човек, който да знае името на бабата и майката на Гошко. Ключарят, който работи в апартамент на първия етаж, разказа, че преди време са го викали да отключи вратата, защото от апартамента излизал пушек. Оказало се, че има пожар. Мълвата говори, че апартаментът е даден на дъщерята, която прибрала майка си заради пенсията.
След трагедията в отдел "Закрила на детето" бе свикана спешна работна среща. Пострадалото дете е посетено в болницата от социални работници. Гошко

не се е оплакал от тормоз

от страна на майка си и описал падането като нещастен случай. Тя и другите две деца в семейството са открити с помощта на полицията. Установено е, че малчуганите са в добро състояние. Жилището, където живее семейството, е поддържано и предлага нормални хигиенно-битови условия, твърдят социалните.
Отдел "Закрила на детето" в Ямбол е работил по сигнал за Гошко през ноември 2011 г. Тогава е предприета подробна проверка как майка му се грижи за него, но не е констатиран риск за детето. Паралелно с това отделът е продължил да работи със семейството и да наблюдава децата във връзка с друго дете от семейството. За него през октомври 2012 г. е получен сигнал, че е преживяло насилие в семейна среда. Детето било изведено в кризисен център

по случая сигнализирали прокуратурата

която със свое постановление е отказала образуване на наказателно производство и е прекратила преписката. Работата по този случай обаче не е прекратена. Майката и най-малкото дете ползват услугата "Семейно консултиране и подкрепа", предоставяна от Център за обществена подкрепа. А социалните ще решат какво ще предприемат, след като се установи защо полетя Гошко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай