Голяма звезда на Холивуд почина

Той е роден през 1935 година в Чикаго, Илинойс

Голяма звезда на Холивуд почина | StandartNews.com

Режисьорът на едни от най-големите филмови класики - Уилям Фридкин, почина на 87 години. Носителят на "Оскар“ стои зад легендарни продукции като "Екзорсистът" и "Френска връзка". Смъртта му беше потвърдена от съпругата му. Той е американски филмов режисьор, сценарист и продуцент. Печели "Оскар" за "Френска връзка" през 1971 година и "Златен глобус" за "Френска връзка" през същата година. Сред многото му филми са и хитовете "Извънредни директиви" и "Да живееш и умреш в Ел Ей“, пише "Фокус". 

Той е роден през 1935 година в Чикаго, Илинойс, в семейството на бивш моряк, полупрофесионален софтболист и продавач на мъжки облекла Луис Фридрих и съпругата му Рейчъл, еврейски имигранти от Руската империя. Баща му никога не е печелил повече от 50 долара на седмица, а по-късно умира в бедност. Майката на Уилям работи като медицинска сестра в операционна и има стабилен доход. След като завършва училище, той започва да работи в Чикагската телевизионна компания WGN-TV и дава старт на режисьорската си кариера от заснемането на телевизионни предавания на живо и документални филми, предназначени за телевизия. 

Един от неговите документални филми "Хората срещу Пол Кръмп“ - разказ за осъден на смърт афроамериканец, бит от полицията, получава награда на филмовия фестивал в Сан Франциско. През 1965 г. Уилям се премества в Холивуд, където заснема последния епизод за телевизионното шоу "Часът на Алфред Хичкок“, озаглавен (Off Season).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай