Голям страх, жертви на земетресението няма (ОБЗОР)

Голям страх, жертви на земетресението няма (ОБЗОР) | StandartNews.com

В Перник успокояват по радиоуредбата, че люлеенето е заради децибели на уредба

Земетресение от 6,9 по Рихтер в Гърция разлюля цяла България. "Никога не съм се обличала толкова бързо. Излетях от апартамента на 13-ия етаж като линейка", разказваха десетки хора от София, Пловдив и Добрич. "Адреналинът така ме беше превзел, че сигурно съм изтичала по стълбището долу за минута-две. Голям страх беше", нареждаха стресирани софиянци. Земетресението започна в 12,25 ч, когато страната ни беше ударена от 4-а степен по скалата на Рихтер. Според Европейския сеизмологичен институт то е със сила 6,9 по Рихтер. Епицентърът му е между гръцкия остров Самотраки и турския Гьокчеада, на 2 км дълбочина.

Най-силно земното люлеене бе усетено у нас в най-южните райони - в Кърджалийско и Хасковско, където има паднали комини.

Трусът изкара стотици благоевградчани навън. "Някои комшии слязоха с асансьора, макар да е опасно. В паниката не са се усетили да не го ползват. Люля доста дълго и силно. Уплаших се доста. Сякаш бяха два труса, вторият бе по-силен", разказа Виолета Стоилова, която живее на 7-ия етаж в панелен блок на благоевградския квартал "Струмско". Дори седящите на пейката пред блока усетили земетресението. Не бяха малко тези, които напуснаха заведенията и оставиха кафетата си от страх да няма по-голямо люлеене. "По високите етажи вибрираше много яко. Вкъщи падна вазата от масата, лампата също се разклати силно. Затова и аз реших да сляза пред блока", призна млад мъж в квартал "Запад".

Уплашени обаче бяха някои жители на квартал "Ораново" в Симитли, които живеят в блоковете. "Беше си страшно, първо кучетата виеха, после се чуваше бучене, а накрая се тресеше всичко", каза възрастен мъж. Някои за по-сигурно са излезли навън след труса. Миньори допълниха, че на над 300 метра под земята земетресенията се усещат по-слабо. По цвърченето на мишките се разбира, че има трус, както и по лекия пукот на крепежите.

Трусът пропука сгради в Старозагорско. Подадени са 2 такива сигнала на тел. 112. По-сериозни били пораженията на жилищен блок на централния бул. "Цар Симеон Велики" в областния град. Трусът е отворил пукнатина в източната покривна страна на сградата, която е била обезопасена от екипи на пожарната и полицията със сигнална лента. "Няма опасност за живеещите в кооперацията, действията са превантивни", заяви областният управител Живка Аладжова, която е разгледала на място пропукванията на блока.

Земята се разклати точно по време на празника за 24 май в Перник. "Спокойно, не се плашете! Това е от децибелите на уредбата", успокояваше възрастна жена хората на площада. Силно люлеещи се жици до висока сграда издадоха, че всъщност има земетресение. Трусът наложи да се изчака да спре люлеенето на полилеи в празнична зала, за да започне раздаването на наградите на отличени за празника просветни и културни дейци.

"Не разполагаме с информация за загинали или пострадали хора", каза Николай Николов, шеф на Националната пожарна. Според него нанесените материални щети са незначителни. "Няма паника. Пожарникари и спасители са в населените места, ако има нещо, те разговарят с хората, успокояват ги. Обстановката е сравнително спокойна", допълни Николов.

Кърджали

Крясъци и втори трус

В рамките на 6 часа два труса паникьосаха хората в Кърджали. След обедното раздрусване надвечер земята отново се раздвижи. В 17,50 ч земетресение с магнитуд 3 - 3,5 по Рихтер отново разлюля родопския град. Предполага се, че това е вторичен трус на обедния.

Земетресението по пладне уплаши кърджалийци. Насядалите по масите в центъра на града скочиха ужасени. От входовете на жилищните сгради излизаха хора и крещяха. Хората от високите етажи на блокове в кв. "Възрожденци" изживяха най-голям ужас. "Бях сама на 8-ия етаж, имах чувството, че всеки момент сградата ще се разглоби, грабнах първата връхна дреха от закачалката и чантата и излязох веднага", каза Галя Андреева. "Изведнъж ми се зави свят, усетих шум в ушите и в първия момент не знаех какво става с мен. Като видях бягащите хора и виковете, ми стана ясно", коментира Красимира Миланова. От труса пострада и музеят в Кърджали - напукал се е декоративен елемент. В района са паднали комини на няколко къщи, тухла се е стоварила върху кола. Паднал е и покрив на изоставена сграда в Балабаново.

Хасково

5 по Медведев срути комини, напука балкони

Трусът от Егейско море люля Хасковско със сила 4,5 - 5 по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник, която е от 12 степени. Това обяви дежурният оператор на автоматичната измервателна станция в Димитровград Георги Вълчев. Около 12,25 трусът се усети много силно и беше с продължителност около 5 минути. Живеещите дори и на приземните етажи на къщите в областния град се люляха сериозно. Земетресението създаде лека паника и хората наскачаха за секунди на улицата. Разбира се, по-сериозно трусът люля по високите етажи на блоковете, където са се отваряли вратите на гардеробите, има и изпопадали и счупени стъклени сервизи и абажури. Въпреки това сериозни щети в Хасково няма, с изключение на напукани фасади на няколко сгради. Малко по-сериозно се отрази гръцкият трус в самите погранични райони - Ивайловград и Свиленград. В Маджарово след труса бяха преброени 10 срутили се комина и множество пукнатини по сградите. В Ивайловград се напука фасадата на общината. Напукани комини и тераси има и в Свиленград. В районите с щети бяха свикани спешни общински комисии, които да ги преценят и опишат.
След първия най-силен трус са усетени ще 15 по-слаби на територията на Хасковска област.

Турци в паника, скачат от балконите

Близо 300 комшии пострадали, докато бягали от сградите

267 души са пострадали при земетресението, което разлюля силно Северна Гърция и Западна Турция. До късно тази вечер нямаше данни сред пострадалите да има загинали. Трусът от 6.9 по Рихтер предизвика паника сред хората в югоизточната ни съседка. Турските агенции съобщиха за десетки нанесени материални щети.
Над 70 вторични труса са последвали земетресението в Егейско море.

Повечето от пострадалите в Турция са с леки наранявания, получени при паническо бягство. В една от провинциите мъж скочил от балкона и състоянието му остана критично до късно вечерта.

Земетресението беше усетено в обширен район на Турция - от западната граница Одрин, Текирдаг, Къркларели през Истанбул, Чанаккале, Балъкесир, Маниса до южния град Измир. Според турски медии в Чанаккале - окръга, където трусът е бил най-силно усетен, над 50 души са потърсили лекарска помощ. В Гьокчеада са били ранени около 15 души. Те са пострадали, докато бягали или скачали от балконите. В Одрин, където трусът е бил усетен много силно, са били съборени комините на няколко сгради.

В Истанбул нямаше данни за пострадали хора или нанесени материални щети. Специалисти отбелязаха, че земетресението е разлюляло по-силно азиатския бряг на мегаполиса, където теренът се смята за по-устойчив на земетръси в сравнение с европейския бряг. Те припомниха, че при земетресението от 7.4 степен по Рихтер през 1999 г. азиатският бряг на Истанбул е бил значително по-слабо засегнат от европейската част. Според турски сеизмолози трусът е произлязъл от т.нар. Североанадолски разлом, който минава по дъното на Мраморно море и по който стана катастрофалното земетресение през 1999 г., което отне живота на около 20 хиляди души.

Туристи бягат от хотелите на Тасос

Британска туристка пострада при труса в Гърция. Жената получила наранявания по крака, след като част от тавана на летището на егейския остров Лимнос се срутил. Отделно от това гръцките медии съобщиха, че трусът е причинил щети на няколко изоставени къщи, има и изпочупени прозорци. В Солун и Атина пък е настанала масова паника сред хората. На остров Тасос туристите масово са напускали хотели и заведения и са търсели открито пространство, за да изчакат края на земетресението. Българи, работещи на острова, разказали, че паниката сред хората е продължила доста след края на труса. Междувременно тв водещата Ирина Тенчева се оказа в Гърция по време на земетресението. Тя е на почивка в град до Кавала, на около 110 км от епицентъра в Егейско море. "Земята суперсилно се разлюля. Все едно, че си стъпил върху сал. Когато си бос, много повече се усеща самата сила. Беше доста продължително - повече от минута. Морето си остана спокойно през цялото време. Хората се уплашиха. Разказаха ми, че в близките 20 години не е имало такова земетресение. В домовете им са падали чаши, шкафове, но сградите, поне на пръв поглед изглежда, че са здрави", разказа Тенчева пред "Стандарт".

Премиерът зове за спокойствие

Премиерът Пламен Орешарски призова гражданите да запазят спокойствие, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Министър-председателят следи ситуацията във връзка с усетеното в България земетресение. Премиерът държи постоянна връзка с МВР шефа Цветлин Йовчев и с директора на Пожарната Николай Николов и получава своевременно информация.

По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали.

15 мин без GSM

Повече от 15 минути мобилните оператори имаха проблем с връзката веднага след труса. Десетки хора се опитваха да се свържат неуспешно със свои близки, за да разберат какво се случва с тях. По-находчивите успяха да осъществят комуникацията си в социалните мрежи - Фейсбук и Туитър. Интересно беше, че въпреки затрудненията мобилните оператори не преустановиха интернет връзката на GSM-ите. Така те подаваха информация каква е ситуацията в местата и градовете, където те се намират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай