Голфъри под ключ заради Херкулеси

Голфъри под ключ заради Херкулеси | StandartNews.com

600 американци и италианци тренират у нас до 13 септември

Голфъри останаха заключени в комплексите си край морето, а десетки висяха на затворено шосе заради мащабно международно военно учение у нас. 200 парашутисти скочиха на плажа в Балчик, а други 400 се изсипаха от небето край ямболското село Тенево. Десантното учение се проведе по тъмно в понеделник вечер - от 22 часа до полунощ.
Всички туристи в голф комплексите край Балчик нямаха право да напускат района в продължение на два часа. За същия период затворени останаха и подстъпите към част от главен път I-9. Автомобилите с тегло до 3,5 тона използваха обиколен маршрут от крайбрежен път град Балчик - местност Тузлата - с. Топола. Камионите пък бяха спирани и отклонявани в Балчик и в Каварна на удобни и осветени места.

В продължение на два часа над Балчик летяха хеликоптери и гърмяха автомати. "Пукотевицата беше като от филма "Ярост" с Брад Пит. В първия момент помислих, че е заря от ромската сватба край нас, после обаче различих стрелба от автомат", обясни Дико Маринов, който живее в близост до летището. Съобразителните балчиклии преживяха учението с тапи на ушите. Според едни очевидци в нощта са летели шест хеликоптера, според други - десет. Никой не е успял да види скокове с парашути, тъй като било тъмно. Точно в 24 ч. учението спряло. Днес сутринта няколко хеликоптера отново са прелетели над Балчик и Каварна.

От 20 август до 13 септември у нас се провежда международното учение "SWIFT RESPONSE - 2015", което е най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война. В него, едновременно в Германия, Румъния, България и Италия, се тренира въздушнодесантна операция. В учението участват сили и на други страни членки на НАТО - Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили.

Американците пуснаха няколко видеа от нощното учение край Балчик, Тенево и база "Ново село". Те са снимани с инфрачервени камери. От тях става ясно, че военнотранспортни самолети "Херкулес" са изсипали над двете зони парашутистите. От небето са паднали стотици десантчици като дъжд. "Херкулес"-ите са уникални с това, че могат да се движат много ниско и безшумно.

Заради десанта международният път от Ямбол за Елхово бе затворен за малко повече от час в понеделник вечерта. Тогава 400 парашутисти и бойна техника тренираха в района на село Тенево. Няколко десетки коли от двете страни останаха да чакат. Лошото е, че никой не обяви, че пътят ще бъде затворен, жалваха се шофьори. Това обаче беше единственото неудобство за цивилното население в района. Оказа се, че страховете на местните жители, които се притесняваха за нивите си и домашните животни, са напразни. Ние така и не разбрахме кога точно самолетите са хвърлили парашутистите. Наистина стана много бързо и безшумно, видяхме само червени точки в небето, обясниха местните жители.

Военнотранспортните самолети "С-130" са хвърлили с парашути и артилерийска техника на югозапад от летището на ямболското село Тенево, научи "Стандарт". Подобно хвърляне на товари в района се извършва всяка година, твърдят запознати. Участници в десанта бяха парашутисти от италианския армейски полк "Фолгоре", 68-ма от бригада на българските специални сили, 82-ра от въздушно преносима дивизия на САЩ и израелските сили за защита. "Мисля, че е много важно за нас, съюзниците в НАТО, да заздравим съвместните оперативни и военни процедури. Ние разполагаме с много елементи, които ще използваме в това учение", заяви подполковник Виченцо Зампело, командир на Пети батальон в италианския армейски полк.

След парашутните учения край Тенево военните части, участвали в десанта, се прехвърлиха на хеликоптери "Блек хоук", за да участват в нападателни учения, подкрепени от артилерия на база "Ново село".

US танковете вече в "Ново село"

Три американски танка тип "Ейбръмс", артилерия и леки бронирани разузнавателни коли пристигнаха във вторник на база "Ново село" в България. Това съобщиха от Щутгард, Германия, където е разположено командването на американските подразделения, изпратени в България. "Стараем се придвижването на техниката да не пречи на нормалното движение по шосетата в региона и на хората", заяви пред журналисти в Сливен капитан Грант Юрик, който е началник на екип "Гражданска взаимопомощ" към учението на морската пехота, което стартира на база "Ново село" в началото на месец септември.

"Стандарт" научи, че американската техника е пристигнала със самолети на летище Сарафово. От там трите танка и артилерията са транспортирани по жп линия до гара Зимница, откъдето пък са поети от влекачи. Никъде не е засегната селскостопанска площ, увериха офицери от Военна полиция, които отговарят за охраната на техниката. Комбинираната оръжейна рота, съдържаща танкове, артилерия и лековъоръжени разузнавателни средства, се придружава от повече от 160 морски пехотинци. Ротата е част от Черноморската ротационна сила и ще бъде базирана в тренировъчната база "Ново село" в България. Ще има дни за медиите, увери капитан Грант Юрик. Във вторник той и неговият екип взеха участие в редовната пресконференция на сливенския кмет Кольо Милев.

2000 стрелят с ракети в Шабла

Тактическото учение с бойни стрелби стартира на зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла. Военнослужещи от Сухопътните войски вземат участие в експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО на Българската армия. В четиридневното учение участват близо 800 военнослужещи от Военновъздушните сили, около 500 от Сухопътните войски, над 200 военнослужещи от Военноморските сили и още толкова екипи от Военна полиция и Гранична полиция. През тази година в учението ще се включат и 60 военнослужещи от зенитно-ракетен дивизион на Военновъздушните сили на Словакия. Формированията за ПВО на БА и авиацията ще извършат експериментални и съвместни бойни стрелби и пуск на ракетен комплекс 9К79 "Точка".

Съгласно Единния график за времето от 24 до 27 август ще се проведат около 100 бойни стрелби с разчетите 3У-23-2, 4 бойни пуска със ЗРК "Оса" и 1 боен пуск с ракетния комплекс 9К79 "Точка".

Ръководител на стрелбите за Сухопътните войски е подполковник Димитър Хаджиeв от Командването на Сухопътните войски. По време на стрелбите се използват зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. В "Шабла - 2015 г." участие вземат и изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-17. Целта е да бъде усъвършенствана системата за командване и управление, както и да се повиши подготовката на формированията на Българската армия за противовъздушна отбрана и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели, съобщават от Министерството на отбраната.

Наши офицери се върнаха от Италия, скачайки с парашут

Офицери от специалните сили на Българската армия, които са работили в щаба на учението "Бърз отговор 15" в Италия, са се завърнали у дома по нетрадиционен начин. Щабните офицери са станали част от най-големия десант, осъществяван някога на българска територия. Те са скочили с парашути от американските самолети "С-130 Херкулес" в района на ямболското село Тенево.

Решихме да спестим малко пари от командировъчни, пошегуваха се български офицери. За разлика от останалите участници в десанта, щабните им колеги са носели в своите контейнери не автомати, а личния си багаж, научи "Стандарт".

Тюлените остават поне година и половина

Ротите ще се въртят през шест месеца

Комбинираната оръжейна рота от 160 морски пехотинци, която в началото на септември започва обучение на база "Ново село", е планирана за три шестмесечни ротации. Възможни са и повече ротации, обясниха от пресслужбата на американското подразделение. Щабът на черноморските ротационни сили е базиран във военновъздушната база "Михаил Когълничану" в Румъния. Силите са полугодишна ротация на морски пехотинци и моряци и са в състояние да отговарят на широк спектър от военни операции от областта на отговорност на европейското командване на САЩ. Стана ясно, че учението на морските пехотинци, в което ще участват и военнослужещи на Сухопътните войски на Българската армия, ще тече отделно от учението на десантчиците на "Ново село". Всеки ще изпълнява своите задачи, но обученията са напълно самостоятелни, увери капитан Грант Юрик, началник на екип "Гражданска взаимопомощ" при морските пехотинци в Ново село. Изпращането на американски военнослужещи в България е част от инициативата "Европейска сигурност". Очаква се около 155 служители на ВМС на САЩ от Черноморските ротационни сили да проведат обучението си през първото шестмесечие. Военните ще разполагат с четири основни бойни танка "Ейбрамс", шест леки бронирани машини и три артилерийски оръдия. Така те ще формират усилена рота с тежко въоръжение (Combined Arms Company). Участниците са парашутисти от четвъртия батальон Airborne Brigade, 319-и артилерийски полк Airborne и трета дивизия на САЩ.

Кметът на Сливен:

Адреналинът за културни прояви, не за ексцесии

Винаги досега сме работили много добре с командването на американските подразделения, които са тренирали на база "Ново село", източно от Сливен. Радвам се, че те дават гласност на своите намерения и се надявам адреналинът, който имат рейнджърите, да отива не за ексцесии, а за участие в културни прояви, заяви кметът на Сливен Кольо Милев. Той подчерта, че общината организира достатъчно различни културни и спортни мероприятия, на които се канят и американските партньори, участници в ученията на базата. Ние сме благодарни на нашите американски приятели за помощта, която оказват в различни училища, детски градини и здравни служби, каза градоначалникът. Той изброи здравната служба в град Кермен, училището в Горно Александрово, 7-мо училище в Сливен, детската градина в село Трапоклово и други, които са ремонтирани изцяло със средства и труд от американската армия. Стана ясно, че е вероятно американските военнослужещи да посетят финала от най-интересния - кралски етап, от колоездачната обиколка на България. 120-те участници в обиколката ще финишират пред община Сливен около 18 часа на 3 септември. Сред състезателите ще има и американски колоездачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай