Гола кралица, принц педофил и избягала принцеса

2021 беляза с интриги кралските дворове

Гола кралица, принц  педофил и избягала принцеса | StandartNews.com
  • 2021 беляза с интриги кралските дворове:
  • Защо Шарлийн от Монако изчезна мистериозно и може ли да се наложи Катарина-Амалия да се откаже от трона

 

  • Сватбата на потомъка на династията Романови в Исакиевската катедрала, която предизвика толкова шум през септември, далеч не е единственото и дори не е основното събитие, свързано с кралските особи по света. 2021-а бе белязана от няколко интриги, за които разказва "Лента.ру". 

Инфекция или бягство от дома

През 2021 г. съпругата на принц Алберт II от Монако изпадна в странна ситуация с мистериозен и дори малко зловещ край. Всичко започна през май, когато тя отпътува до Южна Африка за събитие, свързано със защитата на носорозите от унищожение. Според предварителните планове Шарлийн трябваше да остане там една седмица, максимум 10 дни.

Но престоят й в Южна Африка продължи цели шест месеца. Според официалното обяснение, непосредствено след пристигането си тя се разболяла от отоларингитна инфекция, поради което пътуването по въздух било противопоказано. "Лекарите все още ми забраняват да летя, защото не мога да изравня налягането на височина над 6000 метра", каза 43-годишната принцеса. Заради болестта тя претърпя няколко операции, пропусна десетата годишнина от брака си и дълго време не видя децата си.

Междувременно европейските таблоиди писаха, че причината да не се връща едва ли е някаква митична инфекция. Ако искаше да се прибере, щеше да го направи - по суша или по море.Германският вестник Bunte писа, че тя е решила да остане в Южна Африка за дълго време и дори е започнала да търси дом в района на Йоханесбург. Изводът: Шарлийн просто е избягала от съпруга си.

Както самата принцеса, така и Алберт II многократно отрекоха причина за раздялата да са семейни проблеми. "Тя не си тръгна, защото беше ядосана на мен или на някой друг", увери Алберт. Шарлийн пък твърдеше, че с нетърпение очаква да се върне в Монако.

На 8 ноември принцесата пристигна във Франция, качи се на личния самолет на Алберт и... отново изчезна. Пет дни по-късно стана известно, че тя няма да се появи на честването на Националния ден на Монако. На 19 ноември принцът обясни, че Шарлийн е изпратена в медицинско заведение извън страната. Според него тя не била добре и не е готова да изпълнява нито служебните си задължения, нито семейните. "Тъй като съм наясно със слуховете, позволете ми да кажа, че това не е COVID. И не рак. Също така няма връзка с проблеми в личния живот", добави той. Монархът отказа да уточни къде точно се намира принцесата и от какво се лекува.

Съвестната принцеса

През декември наследницата на трона на Нидерландия Катарина Амалия навърши 18 години. За рождения й ден бе публикувана книга с нейната биография, както повелява традицията. "Обичам диадемите", признава Катарина-Амалия на биографа. "Покажи ми диадема и веднага ще ти кажа откъде идва. Мога да различа всички европейски диадеми. Вземах ги от майка ми и ги пробвах. Всеки път, когато някоя стоеше на тоалетката й, веднага я поставях на главата си".

Като дете принцесата понякога е вземала бижутата на майка си без разрешение. "Случвало се е тя да се готви за важна вечеря и да крещи из цялата къща: "Амалия! Къде е този пръстен?", спомня си Катарина-Амалия.

Сега принцесата се държи изключително скромно - особено в сравнение с кралските особи от други страни. Когато се оказа, че докато учи в университета, има право на надбавка от 1,6 милиона евро годишно, тя написа писмо до премиера Марк Рюте, в което отказа парите. "Намирам за неудобно да ги приема без да правя нищо, докато на другите ученици им е много по-трудно, особено сега, в пандемията", обясни решението си.

Катарина-Амалия твърди, че изобщо не иска да става кралица и се надява този момент да се отложи по-дълго. "Казвам на баща ми: "Яж здравословна храна и спортувай по-често", обяснява тя на биографа си.

Но холандските парламентаристи вече обсъждат какво ще се случи, ако седне на трона. През октомври министър-председателят трябваше да отговори на запитване на депутати за Катарина Амалия. Те искаха да знаят какво е нейното отношение към  еднополовите бракове и дали то няма да е причина да се откаже от короната. Интересът е чисто теоретичен - принцесата все още не е дала поводи за подобни дискусии. Много малко се знае за личния й живот и предпочитания. Но Рюте все пак трябваше да даде обяснения. Според него кабинетът не вижда причина, която да принуди монарха или неговите наследници да абдикират в случай на брак с лице от същия пол. По-трудно е да се определи дали децата от еднополовите кралски двойки, които са осиновени или са родени в резултат на изкуствено осеменяване, ще могат да наследят короната. Премиерът предложи този проблем да се реши, след като той възникне.

Сега обаче и нидерландското кралско семейство, и поданиците са по-притеснени от COVID-19. През 2020 г. майката на Катарина-Амалия, принцеса Максима, трябваше да се извини публично след пътуване до Гърция, докато имаше локдаун в Нидерландия. През декември, след празнуването на рождения ден на дъщеря си, самият крал поиска прошка. Причината беше партито за пълнолетието на принцесата. Кралят призна, че е неразумно да се канят гости в разгара на пандемията.

Любвеобилният крал на Тайланд

В началото на 2021 г. интригите в двора на тайландския крал Махи Вачиралонгкорн Рама Х достигнаха безпрецедентни висоти. В мрежата се появиха интимни снимки на любовницата му Сининат Вонгваджирапакди. На тях тя беше напълно или частично гола и често показваше подмишниците си - може би защото царят се интересуваше най-вече от тази част от тялото.

Снимките може да са откраднати от мобилния й телефон, когато тя изпадна в немилост и прекара цяла година в женския затвор Лат Яо. Но кой го направи? Подозренията веднага паднаха върху придворните, които симпатизираха на законната съпруга на монарха, кралица Сутид.Сякаш потвърждавайки тази версия, Сутид внезапно спря да се появява публично. Плъзнаха слухове, че Сининат е отмъстила на съперничката си за публикуването на снимките и я е хвърлила зад решетките.

Докато Сутид отсъстваше, списание Bild написа, че Маха е обявил Сининат за втора кралица. Никога не е имало подобно нещо в историята на тайландската монархия. Дали това се е случило този път, все още не е ясно, тъй като от двореца не са потвърдили тази информация. През септември бяха пуснати снимки от публично събитие, в което участваха кралят и двете жени. Маха вървеше начело на шествието, придружен от слуга с голям жълт чадър. Сутид го следваше с лилав чадър, а накрая вървеше Сининат със син чадър.

Два месеца по-късно кралят на Тайланд отлетя за Германия със свита от над 250 души и 30 пудела. Остава неизвестно дали е взел със себе си Сутид и Сининат.

Мако стана обикновен човек

На 26 октомври японската принцеса Мако, най-голямата племенница на управляващия император Нарухито, се омъжи. Сватбата беше отложена с 4 години и изглеждаше, че никога нямаше да се състои. Мако призна още през 2017 г., че иска да се омъжи за съученика си си Кей Комуро. Годежът беше насрочен за юли същата година, но бе отложен заради опустошителното наводнение. Сватбата също беше отлагана няколко пъти. Японската преса приписва това на финансов конфликт между майката на Комуро и бившия й годеник, за когото се говори, че дължи няколко милиона йени. През 2020 г. планове на принцесата бяха осуетени от пандемията.

Избраникът на Мако е обикновен човек, така че след сватбата тя загуби титлата си. В такива случаи принцесите получават 150 милиона йени от императорското семейство, но Мако трябваше да се откаже от парите - страхуваше се, че финансовият въпрос отново ще забави брака.

Не е имало и традиционни церемонии, придружаващи императорските сватби. Близките й приписаха това на посттравматично стресово разстройство, което принцесата развила след негативни публикации в медиите.Скоро след сватбата Комуро изплати дълга. Няколко дни по-късно младоженците отлетяха за САЩ.

Затяга се примката около Андрю

Принц Андрю вече втора година се крие от обществеността, но името му не слиза от страниците на вестниците. Причината - скандалните му връзки с американския финансист Джефри Епщайн, който осигуряваше на богатите и високопоставени педофили непълнолетни момичета. Някои от жертвите на Епщайн твърдят, че са били принудени да правят секс с принца. Една от тях - Вирджиния Робъртс-Джуфре, заведе гражданско дело срещу Андрю през август и поиска обезщетение.

Според Джуфре през 2001 г. тя е била принудена да прави секс с принц Андрю три пъти. За първи път обвиненията й прозвучаха през 2014 г., а снимка, на която принцът прегръща 17-годишното момиче през кръста, се появи по-рано. Има и други доказателства, потвърждаващи познанството на принца с Джуфре.

В началото на декември пилотът на личния самолет на Епщайн, известен като Lolita Express, каза, че лично е видял Андрю в компанията на две непълнолетни момичета, едното от които е Джуфре.

Доскоро Андрю категорично отричаше обвиненията. Той твърди, че не познава Вирджиния и не е правил секс с нея. Проблемът е, че никой не му повярва. Дори медията, поддържаща монархията -  Daily Mail, трябваше да признае, че алибито на принца не издържа проверката. На страната на Андрю останаха само адвокатите. В продължение на няколко месеца защитниците на принца безуспешно убеждаваха американския съд, че искът на Джуфре трябва да бъде отхвърлен. Аргументите, които изтъкнаха, очевидно не бяха добри за репутацията на Андрю. От една страна те твърдят, че наказателното преследване на Андрю е изключено поради условията на споразумението от 2009 г. между Епщайн и Джуфре. Така те всъщност признаха, че все пак има причина за преследването.

От друга страна адвокатите поискаха да се обърне внимание на факта, че през 2001 г. Джуфре е навършила 17 години. В щата Ню Йорк, където са се провели срещите й с Андрю, това е достатъчно за съгласие за секс. Дали го е дала, според адвокатите на принца е субективен въпрос. Джуфре твърди, че е била принудена, Андрю мълчи, а Епщайн, който е знаел всичко, се самоуби в затвора преди две години. Гислейн Максуел - асистент на Епщайн, който е наясно с всичките му дела, сега е на съд в Ню Йорк, но все още не е казал нищо. Следващата година вероятно ще бъде още по-трудна за Андрю. Първо, има риск Максуел да не го прикрие и да изложи всичко, което се е опитвал да запази в тайна толкова дълго. Второ, няма да му е лесно да мълчи. Ако делото на Джуфре бъде заведено, до 14 юли 2022 г. той ще трябва или да свидетелства под клетва, или да отиде на конфронтация с американското правосъдие. И двата варианта не вещаят нищо добро за него.

Хари и Меган разбуниха духовете

Дори да се игнорира скандала с принц Андрю, годината беше предизвикателна за британското кралско семейство. През април, два месеца преди да навърши 100 г., съпругът на кралица Елизабет II - принц Филип, почина. Заради пандемията погребението му беше много по-скромно от планираното, но въпреки това принц Хари дойде - за първи път, откакто се оттегли от задълженията на висш член на кралското семейство.

Преди посещението Хари и съпругата му Меган Маркъл разказаха в интервю пред американската телевизионна водеща Опра Уинфри, че в кралското семейство са били подложени на тормоз. Меган заяви, че дори е мислила за самоубийство, а близките на Хари, въпреки че знаели за проблемите, отказали да й помогнат.

Освен това някои от членовете на кралското семейство се притеснявали от цвета на кожата на нероденото й дете. Според слуховете бащата на Хари - принц Чарлз, е задал расисткия въпрос. Още преди интервюто да бъде излъчено, Хари и Меган бяха остро критикувани. Таблоидите ги упрекнаха в неуважение към умиращия принц Филип, а The Times изригна с поредица от публикации с компрометиращи материали за Меган. В една от статиите тя беше осъдена за приемане на подарък от саудитски принц, заподозрян за участие в убийството на журналист. Друг цитира имейл от бившия прессекретар на Хари и Меган - Джейсън Кнауф, в който той се оплаква, че Меган тормози служителите си.

Маркъл отговори, че обвиненията са изфабрикувани по указание на Бъкингамския дворец. Кнауф работи във фондацията на принц Уилям и едва ли би се осмелил да публикува частна кореспонденция с член на кралското семейство без разрешение отгоре. Както установи американската компания Bot Sentinel, лъвският пай от теориите на конспирацията и клеветническите измислици за принца и съпругата му се генерират от шепа свързани акаунти в Twitter. След това техните публикации се разпространяват от мрежа от автоматизирани ботове, а експертите, които пишат за кралското семейство, цитират информация, събрана от тях в пресата и по телевизията.

Отдавна е известно, че кралските експерти и техните анонимни вътрешни хора в двореца не са най-надеждният източник. Друг е въпросът дали човек може да се довери на самите Хари и Меган. Изглежда не винаги. През 2021 г., по време на процес с издателя на Daily Mail, Меган трябваше да признае, че нейният пресцентър е предоставил информация на авторите на биографичната книга Finding Freedom. От това следва, че тя многократно е лъгала, когато е твърдяла, че няма нищо общо с написването й.

Вероятно през 2022 г. ще има още изпитания за кралското семейство. В края на годината Елизабет II се разболя: отначало кралицата започна да се появява публично с бастун, след това отмени няколко събития и дори отиде в болницата за преглед. Само няколко седмици остават до отбелязването на 70-ата годишнина от нейното царуване, но таблоидите често обсъждат не това, а какво очаква страната след смъртта на кралицата. Тронът трябва да бъде наследен от сина й принц Чарлз, който никога не е бил много популярен сред хората. Това може да бъде смъртна присъда както за Общността на нациите, която обединява остатъците от Британската империя, така и за самата институция на монархията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай