Четвъртък,

Гьобекли тепе разкрива нова древна тайна

От: Рачо Рачев -
Гьобекли тепе разкрива нова древна тайна
A
A
A

Израелски учени от университета в Тел Авив установиха, че най-древният храмов комплекс в света, Гьобекли тепе в Турция, е бил замислен от строителите си като единно гигантско съоръжение, съобщи списание “Кембридж аркеолоджикъл джърнъл”.

Специалистите подложили на архитектурен анализ общата геометрия на комплекса, който включва няколко десетки мегалитни съоръжения с кръгла форма. Оказало се, че три съоръжения с диаметър 20 метра, е трябвало да съставят мащабна постройка.

Новите открития опровергават популярната хипотеза, според която методите за планиране са възникнали значително след Гьобекли тепе, изграден преди около 11 хиляди години. Учените бяха на мнение, че мегалитите са били издигнати от ловци-събирачи, тъй като по-планираното строителство е възникнало в по-късен етап, характерен за ранните фермери живели преди 10,5 хиляди години.

Откритията на израелски учени водят до извода, че преди 11 хиляди години са настъпили значителни културни промени. Основни методи за планиране са били използвани в Левант преди 9 500 години в периода на ранния неолит, но сега стана ясно, че те са били известни много по-рано. Това е позволило да бъде извършен преход към правоъгълната архитектура, характерна за фермерските общности.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички