Гледаме астероида с телескоп

Може да се види, ако няма облаци в 22.00 часа

Гледаме астероида с телескоп | StandartNews.com

София. Желаещите да видят преминаването на астероида край Земята все още имат време да се снабдят с телескоп. Явлението ще може да се наблюдава около 22 часа над източния хоризонт на територията на нашата страна, разбира се при ясно време, заяви Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия към БАН пред БНТ. "Астероидът ще е видим само с телескоп и само ако имате късмет и знаете къде да гледате", допълни той.

Ученият от БАНуспокои, че няма опасност астероидът да се сблъска със Земята. "По-скоро има малка теоретична вероятност от колизия с геостационарен спътник, тъй като астероидът на практика минава по-близко до тях, отколкото до нас", каза той. Тялото ще бъде с размери от 45-50 метра, макар че има и различни оценки, колебаещи се в границите от 30 до 70.

Метеоритът, паднал на територията на Русия, предизвика въпроса опасен ли е преминаващият тази вечер в близост до Земята астероид.

Според учените от БАН, метеоритите изненадват подобно на земетресенията - може да се каже къде е възможно да се случи явлението, но не и кога. Надделява мнението, че падналият в Русия метеоритен дъжд е спорадичен и няма връзка с предвиденото още преди месеци преминаване на астероида 2012ДеА14.

Специалистите изчисляват, че той ще премине най-близо до Земята в 21.24 часа българско време, ще прелети с 13 километра в секунда. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай