Гладна стачка в Бусманци

Няма драма, изслушахме ги и овладяхме страстите, успокояват от МВР

Гладна стачка в Бусманци | StandartNews.com

София. Гладна стачка обявиха в Бусманци петдесетина нелегални имигранти от Мароко и Алжир в сряда. Чужденците се събраха в двора на дома и се оплакаха от мудното обработване на документи им за изясняване на статута им. За да разрешат кризата, служителите са разговорили с всеки един от демонстрантите. В четвъртък "Стандарт" се убеди, че положението е спокойно, а от МВР увериха, че ситуацията е овладяна. В момента в центъра са настанени малко над 400 души - пришълци от африкански държави.

Отвън сградата в Бусманци прилича на затвор - високи тухлени стени в цвят слонова кост, бодлива тел, решетки на прозорците, големи железни порти и камери за наблюдение. Само решетките са пъстри - като навсякъде и тук те се ползват за сушилки на прането. Иначе животът в дома протича като в казармата - по изключително строги правила. Преминали през лагера разказват, че се става, ходи се на баня и се яде в точно определено време.

И никой не може да излиза. В транзитния център, който е на подчинение на МВР, са настанени нелегални имигранти, които са подали молба за закрила до българската държава. В зависимост от случая институциите могат да дават три вида подкрепа - временна закрила, бежански статут и хуманитарен статут. До получаването им чужденците стоят в центрове от затворен тип. Редица неправителствени организации обаче ги определят като тъмници. А бунтовете не са изключение. През 2012 г. например мароканец запали няколко дюшека в знак на протест срещу бавното обработване на документите му.

В България има два "затвора" за пришълци - в Бусманци и в Любимец. По Закона за чужденците у нас единствената цел на тези съоръжения е да подслоняват пришълци, които са живели нелегално в страната, и, които очакват своето депортиране или експулсиране. И други пътища водят към Бусманци. Когато на чужденец бъде отказан статут, той може да обжалва отказа в съда. Ако жалбата отново се отхвърли, тогава го изпращат в Бусманци или Любимец, за да чака депортирането си. В закона пише още, че хората не могат да бъдат държани в центрове като Бусманци или Любимец повече от 18 месеца.

Доброволци играят със сирийски деца

15-на доброволци от Българския Червен кръст (БЧК) направиха истинско шоу в лагерите за настаняване на бежанци в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа". От началото на кризата с изгнаниците от войната страната ни се стреми да осигури нормални условия за живот на хората. С викове, усмивки и вдигнати ръце малчуганите посрещнаха доброволците в лагера във Враждебна. Те носеха няколко топки за игра, както и десетки блокчета за рисуване. За всеки случай бежанците си бяха подсигурили мъж и жена, които да помагат в общуването с малчуганите. Ръцете на всички деца бяха във въздуха повече от половин час, като всяко от тях се опитваше да докопа играчките. Две момчета дори се сбиха заради коженото кълбо. След първоначалната еуфория малчуганите се успокоиха, заиграха се, а доста от тях останаха да рисуват.

БЧК всяка седмица организира в двата лагера и психосоциална подкрепа. Досега доброволците носеха храна, дрехи, одеяла и обувки на бежанците. През следващите 3 месеца ще подаряват играчки на хлапетата в лагера. Хуманитарните помощници са специално обучени момичета и момчета. Те ще занимават децата с разнообразни интерактивни игри, приспособени за възрастовата група на хлапетата, ще има и занимания по рисуване и арт ателие, както и спортни дейности на открито.

Хелоуински базар за бежанците

Хелоуински базар събра пари в помощ на бежанците. Инициативата в навечерието на Вси Светии бе подета от учениците от Хасковската езикова гимназия. Всичко изнесено на разпродажбата е изработено от тийнейджърите.
Различни по размер и украса хелоуински тикви, малки и големи бурканчета, изрисувани с типичните за празника паяжини, кървави капки, с духчета и черепчета, леко страшни, леко смешни, но при всички положения с намигване, бяха и подредените картички и маски.

На цена от 3 лв. като топъл хляб се разграбиха ръчно изработените торбички с апликации на черна котка и духчета. Те са проводени на хасковските ученици от благодетелка от София. Ади Величкова чула за инициативата и решила да дари чантите за каузата.

Зам. областният управител на Хасково Иван Станчев беше сред дарителите. Той си купи от базара стилна боядисана в черно и златисто тиква, а получи и подарък - картичка с черна котка с извит гръб. "Ще си я сложа в кабинета, да ме пази от уроки", пошегува се Станчев.

Шефът на Регионалния образователен инспекторат Мариела Златева пък си тръгна със сребриста средноголяма хелоуинска тиква и също даде лептата си в благотворителния базар.

Всички средства от продажбите учениците ще внесат по сметката на БЧК за националната кампания за подпомагане на бежанците у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай