Гигантски сом погуби полицай и огнеборец

Изпускат водоема, за да намерят телата на Костадин и Атанас

Гигантски сом погуби полицай и огнеборец | StandartNews.com

Пловдив. Сом с гигантски размери е станал причина за трагедията в язовир "Мишеца", където навръх Нова година се удавиха пловдивски полицай и огнеборец. Рибата е била поне 20 килограма. При опита на двамата мъже да я извадят тя обърнала лодката и ги повлякла към дъното, разказват хората в Раковски. Там се намира водоемът, погребал 49-годишния Костадин Костов и 60-годишния Атанас Даскалов. Двамата мъже се удавиха в ледените води на 29 декември пред погледа на приятелите си, с които си правили предпразнично барбекю на брега на язовира. Преди това заложили мрежите на стотина метра навътре в езерото.

Двамата рибари, погълнати от язовир "Мишеца", се надявали на по-сериозна слука от обичайното. Докато си хапвали и пийвали, чакали примките да хванат нещо по-голямо. Затова и не използвали обикновени въдици, а решили да заложат мрежи и после да ги издърпат с лодката. След известно време Костадин, който е служител в сектор СПООР, и Атанас, огняр в пожарната в пловдивския кв. "Кючук Париж", решили да проверят мрежите. Качили се в лодката, която била самоделка. Това също е една от причините за нещастието. Според запознати тя била с подсилено метално дъно и тежала много, което е станало причина и за бързото й потъване. От брега приятелите им видели, че се опитват да извадят улова. По вида им личало, че дърпат нещо тежко. Следващите картини били като на забързан кадър - плавателният съд се обърнал и двамата мъже изчезнали в ледената вода.

И Костадин, и Атанас били добри плувци, но вероятно не са успели да се измъкнат от дебелите дрехи и тежките кубинки, с които били обути. Те са ги дръпнали като камъни към дъното. Другата причина за трагедията е, че и двамата са пренебрегнали мерките за безопасност и дори не сложили спасителни жилетки, преди да влязат в "Мишеца". При това и двамата стояли едновременно в единия край на лодката, увлечени от радостта за богатия улов, разказват очевидци на трагедията. Веднага след като се преобърнали, част от хората от компанията се хвърлили в язовира, за да ги спасяват. Скочили и други рибари, които видели какво се случва. Костадин и Атанас обаче били много навътре - докато спасителите стигнат до тях, от двамата нямало и следа. Водата била ледена - не повече от един градус. При тази ниска температура плуването е много трудно и не е безопасно, обясниха запознати. Ниските температури на водата са затруднили и операцията по изваждането на телата на двамата мъже, продължила цели три денонощия. На следващия ден било открито тялото на по-възрастния мъж, след като водоемът бил изпуснат принудително до много ниски ниво. В момента на трагедията е бил около три метра дълбок. Полицаят пък бил намерен чак на 1 януари.

Язовир "Мишеца" е любимо място за запалените рибари. Често тук се организират и турнири по спортен риболов. Преди около седем години арендатор на водоема е бил бившият депутат от ГЕРБ Георги Плачков. Сегашният арендатор е Николай Зайков, но тъй като от две години е в чужбина, "Мишеца" се стопанисва от местната ловно-рибарска дружинка.

Шефът на пожарната се хвърлил да ги спасява

Опит да спаси давещите се мъже е направил директорът на пожарната в Пловдив Румен Димчев, който в момента на инцидента е бил на брега. Като видял, че двамата паднали във водата, той се съблякъл, скочил в язовира и заплувал към тях, разказаха очевидци. Мъжете обаче били много навътре, а в ледените води плуването било почти невъзможно. Когато изгубил двамата мъже от поглед, Димчев бил принуден да се върне. Той самият отказва коментар. Пред вестник "Марица" комисар Димчев споделя: "Много ми е трудно да говоря за станалото. С единия от загиналите бяхме много близки". Скърбим заедно със семействата на загиналите наши колеги, жалко за хората, каза шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов. Двамата мъже бяха погребани вчера. От Областната дирекция на МВР са се ангажирали да помогнат на семействата им. Служителите на Специализираните полицейски сили са потресени от смъртта на колегата си Костадин Костов. Той е с дълъг стаж в системата и има много приятели сред колегите си. Мъжът оставя две големи деца, тази пролет синът му ще е абитуриент. Атанас Даскалов пък започнал преди две седмици работа в пожарната, на длъжност огняр. Сред колегите си е познат като Бай Нас. "Беше много позитивен човек, въпреки че животът му не беше от лесните", коментираха близки на семейството. Той също оставя съпруга и деца. Двамата удавници са роднини - Бай Нас е бил женен за сестрата на Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай