Герой от Катуница строява полицаите под тепетата

Тодор Гребенаров яхва черен жребец, разпуска във фитнеса

Герой от Катуница строява полицаите под тепетата | StandartNews.com

Пловдив. От 24 часа в денонощието комисар Тодор Гребенаров е на поста си по двайсет и пет. В това са единодушни и колегите, и близките на новия директор на полицията в Пловдив, който пое поста официално от началото на седмицата.

Комисар Гребенаров е сред малцината директори на ул. "Княз Богориди" 7, когото познават всички пловдивчани. И това е напълно естествено, тъй като не е имало метежи, бунтове, сблъсъци на фенове или масови протести, където той да не бди неотлъчно до подчинените си. Полицай номер 1 под тепетата е първи на мястото на всеки инцидент, винаги е в най-горещите точки на местопроизшествията, но никой не го е виждал да губи самообладание, да се паникьоса или да не може да вземе решение.

Заповедите му са кратки и много прецизни. Излъчва желязно спокойствие дори лице в лице с най-опасните престъпници или на мястото на най-ужасяващите драми. Сам казва, че това е професията му. Признава, че никога няма да свикне само с едно - когато жертвите са деца. Гребенаров работи в системата на МВР от 18 години. Преди да поеме Областната дирекция на полицията, в продължение на девет години ръководи сектор "Охранителна полиция" в Пловдив. Има много награди и отличия, а след овладяването на бунтовете в Катуница получи пистолет "Зиг Зауер" лично от тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Събитията в Катуница са един от моментите, в които комисар Гребенаров е в ролята "мисията невъзможна", но се справи блестящо със ситуацията. Заедно с хората си удържаха озверилите протестиращи, след като бусът, пълен с роми прегази 19-годишния Ангел Петров. Хората бяха на косъм от кръвопролитие, палеха, рушаха имотите на Рашкови и чупеха колите им. Наложи се Гребенаров да застане между тях и униформените, за да ги успокои и да овладее положението. Запази самообладание през цялото време в първите часове от бунта, които бяха решаващи. Общо 30 часа бе на пост без минута сън и изнесе на раменете си акцията по овладяване на ситуацията, която заплашваше гражданския мир не само в Катуница и Пловдив, а в цялата страна. Видяха го пребледнял единствено в момента, когато момчето със слабо сърце Павел получи криза и буквално се стовари в ръцете на комисаря.

Той първи му оказае първа помощ, но за жалост по-късно детето издъхна в болницата. Тодор Гребенаров е герой на деня в още много напрегнати ситуации през годините. С твърда ръка се намеси в случай преди две години в кв. "Кючук Париж", когато 55-годишен мъж заплаши да взриви жилищен блок и да се самоубие.

През февруари полицаят и хората му не допуснаха инциденти по време на протестите срещу високите сметки за ток в Пловдив. Лично Тодор Гребенаров пое няколко дежурства край бунтовете и в столицата, където заедно с част от служители му бяха замеряни с камъни и вар. Пловдивчани са благодарни на комисаря, който въведе ред между агитките на футболните мачове, след като няколко пъти разговаря с феновете и сведе до минимум безредиците и сбиванията заради дербитата. Градът няма да забрави полицая, който по времето на министър Богомил Бонев пресече централния площад, яхнал черен жребец, след като министърът го избра за началник на Конната полиция под тепетата.

За комисар Гребенаров се знае още, че не познава думите осемчасов работен ден и отпуск. Свободното време за семейството е малко и е посветено на съпругата и двете му деца. Личното време е още по-малко, но когато има един час или наваксва пропуснатия сън, или се разтоварва във фитнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай