Георгиева: 7 млн. бежанци се нуждаят от ежедневна помощ

Големият риск от бежанска вълна е, ако се дестабилизира Ливан

Георгиева: 7 млн. бежанци се нуждаят от ежедневна помощ | StandartNews.com

София. "От ежедневна хуманитарна помощ имат нужда близо 7 млн. бежанци. Това са предимно жени и деца", заяви в интервю за предаването на БНТ „Денят започва" Кристалина Георгиева - еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи.

На въпрос - какви мерки трябва да вземе Европейският съюз по отношение на хуманитарните измерения на кризата в Сирия, Кристалина Георгиева отговори:

„Ние работим по това вече две години и това е кризата, която ме кара да губя сън. Вече сме събрали 1 300 000 000 евро от страните членки и Европейската комисията. Тези пари отиват за три неща. Първо да помогнем на сирийците, които се оказаха в изключително трагично положение", каза Георгиева.

Тя заяви, че втората стъпка, която ще се предприеме, е да се помогне на 2 милиона души, които са напуснали Сирия и техният брой се увеличава.

"Да помогнем на хората в Сирия е важно за тяхното оцеляване, но също така е важно да намалим риска от увеличаването на този бежански поток", заяви Георгиева.

„Колкото повече ние съдействаме на хората там, толкова по-малко от тях ще чувстват нуждата да търсят убежище някъде другаде. Третото нещо, което правим, е да помагаме на селата и градовете в Ливан и Йордания, където има най-голямо струпване на бежанци", каза още Кристалина Георгиев.

По думите й, това струпване на бежанци е предпоставка, особено в Ливан, за гражданска война. Тогава вече рискът за Европа става изключително голям, добави Георгиева.

"В хуманитарната общност не очакваме сирийските бежанци масово да тръгнат към Европа. За нас големият риск от бежанска вълна е най-вече, ако се дестабилизира Ливан. Това не е изключено да стане, ако не се намери политическо решение на сирийския конфликт", заяви още еврокомисар Георгиева.

„Ние трябва да сме готови за такъв висок риск, тъй като виждаме, че Съветът за сигурност е парализиран. Макар за момента този риск да не е висок, в Европейската комисия вече работим за начина, по който можем да овладеем изключително голям поток от бежанци", заяви Георгиева.

На въпрос - каква бройка от тези бежанци би дошла към България, Кристалина Георгиева отговори: „В момента числото на бежанците, тръгнали към Европа, е изключително малко - 45 000 - 46 000 души, като около половината от тях са в Германия и Швеция - две от нашите страни-членки, които се отнесоха изключително отговорно да предложат убежище на сирийски бежанци", каза Георгиева.

Галерия: Сирийските бежанци

По думите й, принципната политика на България относно бежанците трябва да е добро наблюдение по границите и хуманитарно отношение към бежанците. 85% от бежанците са жени и деца и те са в трагично състояние.

"България е закъсняла с мерките срещу бежанската вълна от Сирия", коментира пък в сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус", съпредседателят на Национален фронт за спасение на България - Валери Симеонов.

По думите му към страната ни има бежански поток, който се транспортира от източната граница на Турция към западната. Той посочи, че България е могла да вземе мерки срещу това още преди години, както са направили в Гърция. Симеонов припомни, че Гърция е изградила необходимите заграждения по границата си, за да се предпази от бежанския поток.

Според Валери Симеонов, поведението на страната ни по сирийския конфликт е много важно. Той прогнозира, че ако България не се включи в пакта срещу Сирия, Турция ще ни накаже с огромен бежански поток, смята той. Симеонов посочи, че страната ни не трябва да участва във военен удар срещу Сирия.

По думите му, управляващите в лицето на президента и министрите на отбраната и на външните работи нямат никаква ясна позиция по конфликта в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай