Гении в атака

Какво си пожелаха за ЧНГ блестящите млади умове на България

Гении в атака | StandartNews.com

Талантливите деца на България цяла година ни радваха с медали и отличия - за достигнати спортни върхове, за постижения в науката и изкуството. От страниците на "Стандарт" ви разказвахме за успехите и надеждите им. Какво крие за тях чувалът на Дядо Коледа, какво си пожелават самите те за празниците и пред какви предизвикателства ще ги изправи новата 2014 г., "Стандарт" попита младите ни таланти.

Катя вече е в Станфорд

Най-добрата млада физичка чака потвърждение от Бръшляновата лига

Световната титла за най-добра млада физичка принадлежи на българка - дванадесетокласничката от природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък Екатерина Йорданова. Призът й бе присъден на международна олимпиада в Копенхаген, в която са участвали представители на 88 страни. Възпитаничката на прочутата школа на Теодоси Теодисиев - Тео изпраща годината с два златни медала, един сребърен и един бронзов от най-престижни състезания. Финалът на годината за нея бил първата световна олимпиада по експериментална физика в Москва през ноември. Катя грабна среброто, а българският отбор - Гран при.

"Най-важното признание е да те приемат в добър университет. Всичките участия в олимпиадите са само път към това", казва скромно абитуриентката. Тя вече е приета в прочутия Станфорд и чака потвърждение от още 5-6 университета, почти всички в Топ 10 на т.нар. Бръшлянова лига - Харвард, Кеймбридж, Принстън, Масачузетс, КалТех, Чикаго.

"Бих искала хората да са по-добри един към друг, тогава със сигурност ще бъдем по-щастливи", казва Катя. Коледното й пожелание е донякъде изстрадано лично - веднага след олимпиадата в Москва директорът на гимназията я сюрпризирал, че й спират стипендията за месец заради много отсъствия. Опростили й участието на международното състезание, но не и дните, в които е на интервю в Харвард. "Катя и два месеца да не ходи на училище, няма да й проличи", казва нейният наставник Тео. Той и негови приятели събрали лични средства и подарили коледна стипендия на Катя, много по-голяма от 50-те лева, които й отпуска държавата.

Тео мечтае за остров Бали

Младият орнитолог се стяга за две експедиции

Повелителят на птиците - младият биолог Теодор Трифонов от НПМГ, тази година мечтае за остров Бали. Не заради курорта и слънцето, а защото там ще бъде финалният кръг на олимпиадата по биология. От предишното състезание в Люксембург Тео донесе бронзов медал и именно това го изправи в полезрението на "Стандарт" и на консултантска фирма "Интеграл", които го изпратиха на езикова ваканция в Лондон като част от кампанията ни "Възкреси доброто".

Предколедно Тео си призна, че не си пада по материалните неща, но се радва на възможността всички дразнители от миналата година като класни и контролни магически да изчезнат по празниците. С 2014 година идва новата олимпиада по биология - от първия кръг, та докъдето стигне. Финалът на националното състезание е в Момчилград, а на международното, ако има късмет, на остров Бали. Освен това младият орнитолог очаква и поне две експедиции, свързани с проследяването на птици, които са неговата истинска страст. Едната експедиция е в Гърция през пролетта, а другата - у нас.

Христо снима за най-големите

19-годишният фотограф е нетърпелив за нови сюжети

19-годишният Христо Русев от Свиленград се занимава с фотография от 4 г., а снимките му вече са публикувани в "Нешънъл Джиографик", Асошиейтед прес и Ройтерс. Първият голям успех за младия фотограф е през 2012 г., когато наводнения заливат родния му град. Тогава Христо заменя пейзажните снимки с репортажни. Благодарение на фотосите от бедствието младото момче е наето на работа в агенция "Импакт прес груп". "Бях много щастлив и успях да съчетая училището и работата", разказва Ицо. На 15 ноември 2012 г., навръх рождения си ден, Христо получава най-страхотния подарък. Негова фотография на крепостта "Букелон" край свиленградското село Маточина е откупена от "Нешънъл джиографик". Снимката е част от репортаж за обезлюдяването на българските села. От "Ройтерс" пък проявяват интерес към фотосите, които е правил по време на наводненията в Свиленград. Най-прясното постижение на фоторепортера е от 16 август т.г., когато "Асошиейтед прес" публикува фотосите му на сирийски бежанци.

"Не обичам да си пожелавам конкретни неща за Коледа и Нова година", казва Христо. Единственото, което иска, е здраве, щастие и любов за него и за цялото му семейството. "Надявам се да ми се отдаде по-голяма възможност за различни репортажи, защото не мога и ден, без да снимам", категоричен е младият фотограф.

Момчето амфибия смени Пирин с Хайделберг

Георги Цурев отказал да се състезава за България

12-годишният плувец Георги Цурев във водата се чувства толкова сигурен, колкото и на земята. След спечелените над 100 медала у нас момчето амфибия вече трупа отличия в Германия. В България само за 2 г. подобри 15 национални рекорда. Но през август се наложи да смени плувен клуб "Пирин" с немския "Никар" в град Хайделберг, където заживя с майка си и брат си. Всеки ден прекарва по 5 часа в басейна, треньор му е немската легенда Тони Хелбиг. "В басейна се засичам с настоящите немски звезди Рап Клеменс и Филип Хайнц. И двамата ми подариха плувните си шапки. Усилено уча и немски език", разказва Георги, който си дойде в Благоевград за празниците. На 6 януари се връща отново в Германия, където вече постига много успехи. На надпреварата на федералната провинция Баден - Вюртемберг спечелил 7 златни медала, а в Карлсруе се окичил с 6 златни и 1 сребърен. Подобрил рекорда на България за неговата възраст на 50 м гръб, други два рекорда на Баден - Вюртемберг останали в историята. Дори покрил два от нормативите за българския национален отбор за юноши. "Вече ми предлагат да се състезавам за Германия, но аз искам да плувам за България. Липсват ми родината, приятелите, Благоевград. Много ми се иска скоро да може и баща ми да дойде при нас в Германия. Пожелавам си здраве и успехи в плуването. А на всички българи - да са здрави и по-добри, а 2014 г. да е мирна и спорна", казва амфибията от Благоевград. "Мечтая да спечеля Балканиада, европейско и световно, а накрая и олимпиада", казва шампионът.

Деси с покана от "Карнеги хол"

Младата пианистка още събира пари, за да пътува до Америка

"Карнеги хол" може би е най-известният концертен комплекс в света. Да свирят в него е мечта за повечето музиканти. Едва 12-годишна, Десислава Карагьозова от Русе вече има този огромен шанс. Младата пианистка спечели участие в концерт в легендарната зала. От превръщането на мечтата й в реалност е делят около 5000 долара, необходими за самолетни билети и за разходи при престоя на талантливото момиче зад Океана.

"Родена съм малко преди Коледа и вярвам, че тогава се сбъдват най-искрените ни желания", казва момичето от крайдунавския град. Музикалното събитие е насрочено за края на месец март, а шестокласничката брои дните до далечното пътуване до Америка. Талантливата българска ученичка впечатли журито на международен конкурс за романтична музика в Ню Йорк. Поканата дошла след брилянтното й изпълнение на Импромптю, oпус 90, номер 3 на Франц Шуберт. Заедно с нея ще е и нейната преподавателка от Музикалното училище в Русе Даниела Кюркчиева. Самото участие в международния музикален конкурс станало с видеозапис на изпълнението на момичето, което се оказало единственият български участник в надпреварата. За да се осъществи огромният шанс пред Деси, в Русе започва акция по събиране на средства за участието й в чужбина. В училището откриват и сметка, но засега нужната сума все още не е събрана.

Грациите на "Роберта" чакат нови върхове

Балеринките се точат за медали от идното Световно първенство

2013-а е шестата поредна година, в която малките таланти от "Роберта балет" донесоха на България златни, сребърни и бронзови медали от Световното първенство по танцово шоу и акробатичен танц. Съревнованието се проведе през май в гр. Пореч, Хърватия, а родните грации стигнаха до почетната стълбица, след като надвиха 5000 участници от цял свят. С невероятния си талант за пореден път се открои Рая Апостолова. Благодарение на соловите си изпълнения "Палавата топка" и "Лейди Чаплин", тя защити титлата си на световен и вице световен шампион.

"Роберта балет" е основан през 1989 г. и през май 2014 ще чества своята 25-та годишнина. Основател на танцовата школа е Роберта Джурова - хореограф. В момента тя и помощник-хореографът Мария Спасова отдават цялата си енергия, за да изпращат балерините си винаги на първите места. Сладурите на Роберта за следващата година си пожелават мир на земята. Очакват с нетърпение юбилея на школата по акробатични танци, концертите и състезанията, които им предстоят. Пожелават си много успехи и медали както на родна земя, така и на следващото Световно първенство.

Талантите от НАСА потеглят за чужбина

Астрономите ще превземат университетите в Холандия, Англия и Шотландия

През месец май 2013 г. група талантливи момчета и момичета от Варна бяха избрани да посетят конференция на НАСА в САЩ. Шестнадесетте младежи се обединили около идеята да се включат в конкурс на НАСА, като представят проект за живот на астероид. Всеки един от тях е дал най-доброто от себе си в сферата, в която е най-добър - химия, физика, биология и други. "Не липсваха и спорове, докато се научим да работим в екип. Може би ни помогна това, че приемахме проекта по-скоро като удоволствие, отколкото като задължение", спомнят си талантливите младежи. През 2014 г. на голяма част от тях предстои завършване на гимназия и абитуриентски бал. В момента се подготвят за матури и изпити, работят и по нов проект за НАСА. Почти всички признават, че ще напуснат България и ще заминат да учат в Холандия, Англия или Шотландия. Пожелават си здраве, високи оценки на изпитите и успех в това, което им предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай