Гъбите - магията на природата

Вижте как да приготвите ризото с манатарки и пай с диви гъби

Гъбите - магията на природата | StandartNews.com

Макар че гъбите често биват причислявани към зеленчуците, те имат много хранителни свойства, близки до тези на месото. Богати са на протеини и съдържат фибри, подобно на бобовите растения и зърнените храни. Подобно на хората, гъбите също произвеждат витамин D на слънчева светлина. Това ги прави изключение от растителния свят, тъй като останалите растения не могат да произвеждат сами витамин D чрез слънчевите лъчи. Приемането на витамин D чрез гъбите е почти същото като да се взимат изкуствени добавки. Богати са на селен, който предпазва от развитие на хронични заболявания и облекчава състоянието при налични такива.

Ризото с манатарки

Необходими продукти:
300 гр. манатарки (или други гъби)
1 чаша ориз Арборио (или друг едър ориз)
2 малки глави лук
70 мл. бяло вино
700 мл. бульон (месен или зеленчуков)
Пармезан
магданоз и мащерка
краве масло
зехтин
сол

Начин на приготвяне: Измийте и изчистете добре гъбите, нарежете ги и ги запържете в тиган до лек златист оттенък. Пресипете ги в тава и ги печете в загрята до 190 градуса фурна 30 минути. Запържете лука. Добавете към него ориза (не е нужно да го миете предварително) и го бланширайте за две минути.
Добавете към ориза краве масло, изчакайте да се стопи. После влейте виното. След като виното се изпари, влейте първата доза бульон (ще трябва да доливате по малко бульон, докато не омекне оризът). Точно в този момент посолете, за да получите идеален вкус. Ризотото трябва да се бърка постоянно и се готви на средна температура. Когато оризът достигне състояние "ал денте" (да хрупа съвсем леко), го свалете от котлона, добавете настърган кашкавал, зелени подправки и краве масло. Разбъркайте ориза и го оставете. Изкарайте гъбите от фурната и ги добавете към ориза.

Пилешки рулца с гъби

Необходими продукти:
4 филета пилешки гърди
1 глава кромид лук
100 гр. Гъби
150 гр. червен касис или червени боровинки
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Нарежете на ситно лука и измитите гъби. Нарежете пилешките гърди надлъжно на пластове. Начукайте с тъпото на ножа филетата. Запържете в дълбок съд лука, добавете гъбите и задушавайте, докато не спрат да пускат сок. После добавете замразените плодове (касис или боровинки). Задушавайте още 5 минути. Нарежете на ситно остатъците от филетата. Смесете ги с гъбената смес, подправете със сол и пипер. Вземете продълговато парче филе и подредете върху него гъбената плънка. Завийте рулцата и ги вържете с памучен конец.
Запържете рулцата на тиган до получаване на златист загар.


Пай с манатарки

Необходими продукти:
1 кг. манатарки
3/4 чаши сметана
100 гр. твърдо сирене
300 гр. готово столистно тесто
50 гр. краве масло
шепа сушен копър
сол, пипер и подправки на вкус
зехтин за намазване на тавата

Начин на приготвяне: Измийте гъбите и ги нарежете. Разтопете в голям тиган краве масло и изсипете гъбите. Пържете ги 15-20 минути, докато не изгубят голяма част от обема си. Оставете няколко гъбки за украса на пая. Нарежете ги на тънки пластини и ги запържете от двете страни. Добавете сметаната. Задушавайте 5-7 минути, след което охладете сместа. Размразеното столистно тесто се постила равномерно (и по стените) в намазана с олио тава. Изсипете върху тестото гъбената плънка и поръсете с настъргано сирене. Най-отгоре наредете препържените гъбени резенчета.
Печете пая в загрята до 190-200 градуса фурна до готовност на тестото.


Пачи крак с пресен чесън

Необходими продукти:
300 г гъби пресни пачи крак
2 скилидки чесън пресен
2 стръка копър
100 г сметана
2 суп. лъж. зехтин
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне: Почистете гъбите и само по-едрите нарежете на половина. Загрейте мазнината и добавете гъбите на умерен огън около 15 минути. Добавете чаена чаша вода и оставете да ври, като от време на време разбърквате.

Добавете сметаната, а след малко и нарязания на едро чесън. Изключете котлона и добавете копъра, черния пипер и солта.

Панирани сърнели

Необходими продукти:
гъби - 500 г сърнели
сол
олио - за пържене
За панировката
брашно - 250 г
яйца - 6 бр. (3 бр. яйца + 3 бр. белтъци)
бира - 250 г светла(може мляко или вода)
сол - на вкус
олио - 100 мл
Начин на приготвяне: Почистете гъбите, без да ги миете с вода, и ги накъсайте на едри парчета. Посолете ги и ги оставете за 20 минути в хладилник.
Пресейте брашното, добавете предварително разбитите яйца и малко олио и разбийте до получаването на еднородна смес. Постепенно добавете бирата.
Разбийте до гладка смес и добавете останалото олио. Може да добавите малко червен пипер и сол. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се добавят към сместа.
Загрейте олиото и изпържете до готовност сърнелите, които предварително сте потопили в гъстата панировка.

Крем супа с гъби

Необходими продукти:
200 г манатарки
300 г печурки
50 г масло
2 глави лук
няколко стръка целина и магданоз
литър и половина бульон от гъби
3 картофа
100 г заквасена или течна сметана за готвене

Начин на приготвяне: В маслото се запържват лукът и нарязаните гъби. След като омекнат се добавя бульонът и нарязаните целина, магданоз и картофи. След като всичко се свари добре се пасира с помощта на пасатор и се добавя сметаната. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и пожелание добавете крутони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай