Гардове в страх да не свалят пагоните

Гардове в страх да не свалят пагоните | StandartNews.com

София. Подготовката на закона за Националната служба за охрана (НСО) е изнервил държавните гардове заради слухове за предстояща девоенизация, научи "Стандарт". В момента дейността на службата се регламентира от Закона за отбраната и охранителите имат военни звания.

Те обаче се притесняват, че когато бъде приет новият закон, ще трябва да свалят пагоните по подобие на служителите на военното контраразузнаване, които станаха част от ДАНС. По неофициална информация в новия закон за НСО, който предстои да бъде пуснат за обсъждане, се предвижда охранителите да запазят военните си звания. Юристи обаче смятат, че това не може да стане, тъй като само военните имат такива и тяхната дейност е записана в закона за отбраната. Именно това притеснява и гардовете.

Неяснотата около статута им е причина тези, които са навършили години за пенсиониране, да обмислят да подадат рапорти за напускане, за да могат да си вземат пълното обезщетение. Ако все пак се стигне до девоенизация, най-вероятно ще бъде одобрена и таблица, в която ще се казва всяка длъжност в службата на какво звание отговаря във военно време. Също така, когато работят смесени екипи с други служби, ще се знае кой на кой е подчинен. В законопроекта за НСО се предвижда службата да остане на подчинение на президента. Мандатът на гард номер 1 ще е пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Цецо
Коментирай