Галъп: По-високо образованите са противници на кабинета

Протестите и кабинетът разделят българите

Галъп: По-високо образованите са противници на кабинета | StandartNews.com

София. Хората с по-високо образование, доходи, по-младите, привържениците на партиите в дясно от центъра са сред противниците на настоящото управление. Продължава разнобоят между българите по основните политически въпроси - доверието в кабинета "Орешарски", подкрепата за протестите и антипротестите и участието на политическите партии в тях. Това сочи социологическо изследване на Галъп интернешънъл, направено между 12 и 19 септември сред 1013 пълнолетни българи.

40% от анкетираните смятат, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка. 41 на сто са на противоположното мнение, а 19% нямат позиция. При българите от 18 до 55 г. половината искат кабинетът да си ходи.
При по-възрастните този дял е малко под 30 на сто. За оставката на Орешарски се обявяват половината от интервюираните в София и малко по-малко в областните центрове и малките градове, както и хората с по-високи доходи.
Пълен паритет има и по въпроса за протестите срещу кабинета. 45% ги подкрепят, а 44 на сто - не. Според 41% те трябва да продължат, 43 на сто смятат, че това не е редно. Контрапротестите са одобрявани от 35%, а малко повече от половината не ги подкрепят.

Участието на симпатизанти на ГЕРБ под строй в митинга на 4 септември не се харесва на 58 на сто от анкетираните, а малко повече от една пета одобряват акцията.

При извънредни избори БСП ще е първа сила с 22.4%, докато ГЕРБ събира 19.1 на сто. Със сигурност в парламента влиза и ДПС (5.9%). Следват "Атака" с 2.7 на сто, ДБГ и НФСБ с по 2%, СДС - с 1.5 на сто. 37.9 % са категорични, че няма да гласуват.

На директен въпрос "Ако изборите са днес, бихте ли гласували за Реформаторския блок", близо 6% отговарят "Да". При отворен въпрос обаче интервюираните посочват отделните партии от блока.

В класацията на обществените фигури отново води еврокомисарят Кристалина Георгиева (48%), следвана от столичния кмет Йорданка Фандъкова, президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов (2002 - 2012 г.), главния прокурор Сотир Цацаров. "По традиция челни позиции по рейтинг заемат тези, които са по-далеч от политическия дебат", коментира директорът на Галъп Първан Симеонов.

Сред институциите най-одобрявана е армията (46 на сто), следвана от банковата система, полицията, президента. В дъното на "класацията" са съдът и парламентът, одобрявани съответно от 23% и 20 на сто.

Президентската институция се ползва с доверието на една трета от интервюираните, но това е много по-малко от тези малко под 50% от първата година и половина след изборите, спечелени от Росен Плевнелиев, отбеляза Симеонов. С 37 на сто доверие държавният глава е сред най-одобряваните политици, но намесата му в политическия дебат от август насам му коства част от доверието, обясни Първанов.

Според данните на Галъп малко повече от една трета от хората (35%) очакват икономическото положение през следващата една година да се влоши. Този дял е намалял с 9 на сто от миналия месец. Точно толкова са и онези, които очакват ситуацията да остане същата, а според 15% дори ще се подобри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай