Французи и испанци основни кандидати за Летище София

Французи и испанци основни кандидати за Летище София | StandartNews.com

Огромни френска и испанска компании са най-сериозните кандидати, проявили досега интерес към предстоящата процедура за отдаване на концесия на Летище София, научи "Стандарт". Днес Министерският съвет взе решение за обявяване на процедурата за концесия. Тя ще бъде със срок от 35 г., а концесионерът трябва да инвестира над 350 млн. лв. Очаква се в края на май конкурсът за концесията да бъде обявен в Официален вестник на Европейската комисия.

Първият сигурен кандидат е френската група "Ванси ерпортс" (VINCI Airports), която отдавна проявява интерес към наши летища. Тя беше кандидат за концесионер на аерогарите на Варна и Бургас, но не успя да се пребори с германско-българското обединение "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт". Тогава VINCI Airports обжалва процедурата, но ВАС остави без последствие жалбата. VINCI Airports оперира 34 летища в света - 12 във франция, 10 в Португалия, 2 в Япония, 6 в Доминика, 3 в Камбоджа и 1 - в Чили. Групата обслужва над 140 авиокомпании и над 100 млн. пътници и отчита четирикратен ръст на приходите си от 2012 г. досега.

Както вече "Стандарт" писа, другият сигурен кандидат за летището е испанската финансово-икономическа група Ferrovial, която има важно присъствие в Испания, САЩ, Великобритания, Канада, Полша и 10 други държави. Ferrovial оперира големи летища във Великобритания, сред които и най-голямото в Европа - "Хийтроу".
Сериозен интерес към процедурата проява и летище Мюнхен, което ще участва в консорциум с българска компания, научи още "Стандарт".

След заседанието на кабинета днес министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че ефектът за държавата от концесията на летище София ще бъде 1,2 млрд. лв., около 600 млн. от които - като авансово плащане. С него ще бъдат изплатени дълговете на "Холдинг БДЖ" от 460 млн. лв., след като Брюксел даде нотификация за държавна помощ. Очаквам това да стане до септември, прогнозира министър Московски. С останалите средства ще бъде закупен нов подвижен състав за "БДЖ - Пътнически превози".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай